Sraman Vulinov potez

Napuštanje Aleksandra Vulina komemoracije povodom 72. godišnjice oslobađanja logora Mauthauzen, zbog prisustva kosovske delegacije, neće uticati na dalji dijalog Beograda i Prištine, ali je potez ministra rada sramotan i ostavlja loš utisak o Srbiji, saglasni su sagovornici Danasa.

- To što je Vulin učinio je sramotno, jer pre svega predstavlja nepoštovanje prema žrtvama - otići na komemoraciju, a potom je napustiti. Pretpostavljam da on to nije učinio samoinicijativno, već je otišao po nekom nalogu i po istom tom nalogu je skup i napustio. Bolje ne ići na obeležavanje stradanja iz Drugog svetskog rata nego otići i brukati se. A to nije samo njegova bruka, već svih nas - kaže za Danas književnik Filip David. On dodaje da je protestovao i kada je Vulin išao u Aušvic da oda poštu žrtvama, "jer on nije pogodna ličnost da ide na takve vrste komemoracija".

- Pre svega zbog političke prošlosti - zbog onoga što je radio, govorio i činio devedesetih godina prošlog veka - ističe David. Prema njegovim rečima, Vulinov potez neće imati veliki uticaj na dijalog Beograda i Prištine, a u ovom slučaju mnogo je veći problem sramotan čin ministra, koji se može okarakterisati samo kao - nedopustiv.

Sličnog mišljenja je i predsednik Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić, koji smatra da je Vulinova odluka da napusti komemoraciju odraz slabosti države.

- Ne mislim da će ovo na bilo koji način uticati na odnos Beograda i Prištine, ali u međunarodnim krugovima ostaje loš utisak o Srbiji. Ako već odlazite na komemoraciju, ostanite do kraja, inače pokazujete slabost i skrećete pažnju na drugu stranu. Pretpostavljam da je Vulinov potez bio dogovoren u vrhu vlasti i da predstavlja odgovor na nedavno puštanje Haradinaja. U svakom slučaju, bio je kontraproduktivan - ukazuje Janjić. On dodaje da Vulinovo opravdanje nije na mestu i da bi morao bolje da bude upoznat sa odredbama Briselskog sporazuma.

- Ne samo da je pokazao slabost države, već je iskazao i nepoštovanje prema žrtvama - ističe Janjić. 

Povodom obeležavanja 72 godine od oslobođenja logora Mauthauzen u Austriji, venac na centralnom spomeniku tog koncentracionog logora položio je ministar za rad Aleksandar Vulin, koji je ubrzo nakon toga napustio komemoraciju u znak protesta zbog prisustva delegacije Kosova na skupu. Juče je ostao pri istom stavu koji je izrekao nakon napuštanja komemoracije.

- Stajati ispred zastave nepostojeće države Kosovo kao da je ona bila deo antihitlerovske koalicije, bilo bi vređanje svih žrtava i ne znam kako bi bilo ko iz Vlade Srbije ili bilo ko kome je stalo do istine o Drugom svetskom ratu, mogao drugačije da postupi - rekao je Vulin. On je dodao da Srbija neće priznati Kosovo koliko god se pregovaralo o poboljšanju svakodnevnog života Srba.

- Njihova zastava će za nas uvek biti uvredljiva i njihovo pojavljivanje na prostorima rezervisanim za države će uvek biti uvredljivo, rekao je Vulin. Komemoraciji žrtvama prisustvovali su zvaničnici mnogih država.

Mauthauzen

Mauthauzen je bio najveći koncentracioni logor na teritoriji Austrije, u kojem je bilo zatvoreno oko 200.000 ljudi iz više od 30 zemalja. Među zatočenicima je bilo više hiljada Srba, a više od polovine nije dočekalo oslobođenje logora.

Izvor: Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: