Svi plusevi i minusi predsednika Nikolića

Šta je obeležilo petogodišnji predsednički mandat Tomislava Nikolića? Iz trećeg pokušaja Nikolić je pobedio stalnog rivala, Borisa Tadića. I tek što se smestio u predsedničku, napustio je fotelju šefa stranke, kako je u kampanji i obećao.

Upravo to što je otišao sa čela Srpske napredne stranke analitičari vide kao plus, ali i Nikolićev minus.

„Sa stanovišta demokratije to je plus. Sa stanovišta njegove pozicije i njegove sudbine u proteklih pet godina mislim da je to minus zato što smo mi još uvek političko društvo u kome se sva snaga i moć izvire iz političkih partija. Tako da onog trenutka kada je Tomislav Nikolić zaplakao što napušta svoje čedo koje je odraslo i osamostaljuje se možda nije bio ni svestan ili je bio svestan da će ostati potpuno sam“, kaže novinarka NIN-a Vesna Mališić.

I ovog jutra, u ponedeljak je, poslednji put za svog mandata, radio ono zbog čega su ga ismevali. Podelio je četiri od ukupno 1.210 odlikovanja koliko ih je uručio za pet godina. Najviše ordenja pripalo je vojsci, najmanje političarima sa zapada. Nije krio ljubav prema Rusiji i Kini, a rezultat toga su posete Putina i Si Đipinga Srbiji podsećaju analitičari:

„Ako znamo da će on od sada kako je najavljeno da bude na čelu Saveta za saradnju sa Ruskom Federacijom i Kinom onda zaista izgleda da su njemu priznate te zasluge objektivno i da je negde procenjeno da on može biti motor, pokretač tih daljih procesa u tom istom pravcu. Tako da, sve što smo od njega videli tokom njegovog mandata on će verovatno želeti da nastavi i da se i dalje pozicionira kao taj faktor koji uspostavlja veze sa tim delom sveta“, ocenjuje novinar Politike, Bojan Bilbija.

Ni supruga predsednika nije bila u senci. Dragica Nikolić bila je uz supruga na svim važnijim događajima, ali je vodila i fondaciju koja je bila na meti tabloida.

Voleo je da zaigra kako domaće, tako i strane, u svakom slučaju, narodne igre.

Srpski predsednik u žižu je dolazio i po nespretnim objašnjenjima. Na primer kako funkcionišu internet komentari:

„Ja još nisam video društvene mreže izuzev organizovanih, koje bi hvalile. Čak i ove koje kritikuju su organzovane. Pošto, ponekad sedim sa prijateljima i kažem: Hajde da damo negde neki komentar i uopšte ne možemo da dobijemo telefonski kontakt, kad se kaže šta želiš da kažeš.“

Šta je predsednik želeo da kaže – javnost je katkad bila u nedomici. Baš kao i onda kada je dočekao sportiste s Olimpijade: „Vi ste se borili najbolje što možete, a to je bilo mnogo bolje od mnogih od vas.“

Nije krio ljubav prema veri. U finišu mandata je u rodnoj Bajčetini otvorio crkvu čiji je ktitor. Duh pravoslavlja negovao je i na Andrićevom vencu. Zaslugom šefa države, u zgradu predsedništva je 2014. prvi put posle Drugog svetskog unet badnjak. Ni pred zgradom Nikolić nije ignorisao tradiciju, naime, na prag kabineta vratio je gardu kao za vreme kraljevine.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: