Velegradski diletanti 2

Da je počem Olja Bećković mene priupitala "kako se zove ovo u čemu živimo", kratko i jasno bih joj odgovorio da se "ovo" zove pravedna kazna za velekasapske proserante, mrsomude i elebake iz slavskog pojasa i krugova dvojke koji su pomislili da će u istoriju - taj vlažni san srpskih pseudoelita - najlakše ući tako što će voditi politiku laskanja masama i uvlačenja u narodno dupe, a da će im se zahvalni narod odužiti podizanjem spomenika na Kalemegdanu i mestom u masovnoj grobnici poznatijoj pod imenom Aleja velikana.

I - šta? Sada im umesto golubova po - Bogu hvala još živim - istorijskim glavama seruckaju DJ Vučićević & Co, što je još i dobro jer kako stvari stoje nije daleko dan kada će im i čvrge i prstence lupati, što mi uopšte nije drago - daleko od toga - ali je bilo predvidivo, kao što je predvidivo bilo da će u intervjuu za NIN Vladeta Janković krivicu za uspon Aleksandra Vučića i ekipe koja se izuva pred vratima svaliti i na alu i na vranu, ne bi li je skinuo sa grbače svog ahbaba, Referendumskog Lopova, koji je u najkritičnijem momentu novije srpske istorije - kada je tranzicija Srbije iz začaranog Tamnog Vilajeta u koliko-toliko savremenu državu bila nadohvat ruke - stvar ponovo vratio u Marićevića jarugu i Guču, naravno, uz sasluživanje ekipe mudžahedina halk, isto tako mračne, ako ne i mračnije od Vučićeve.

Umesto da se posle petog oktobra istorijska, moralna i krivična odgovornost za desetogodišnje ratne i poratne pičvajze (razložno) pripiše Miloševićevom režimu, pa da se polako krene ispočetka - što je bila Đinđićeva zamisao - Referendumski Lopov je Miloševićevu politiku nastavio mirnodopskim sredstvima, Miloševićevu (i ne samo njegovu) krivicu upisao na raboš čitavog srpskog naroda i pretvorio se u pokrovitelja ratnih zločinaca.

One koji ovih dana nariču nad imenovanjem Bate Gašića za šefa Udbe - a pune su ih novine - podsećam da je posle petog oktobra Referendumski Lopov na tom položaju zadržao (i dugo održavao) Radeta Markovića (koji je trenutno na izdržavanju četrdesetogodišnje robije), Miloševićevog čoveka od poverenja, a da je kasnije - posle puča Crvenih beretki koju je podržao, ako ne i inicirao - na mesto glavnog udbaša instalirao svog intimusa Bulatovića. Ostatak priče znate...

Ima li naša današnja kolumna naravoučenije? Nema. Ali ima pitanje. Šta to - pitam ja vas - radi Vučić što nije bilo rađeno u zlatno doba Vladetine demokratije, osim što se za razliku od kadrova Referendumskog Lopova - i to ne svih - Vučićevi kadrovi izuvaju pred vratima stana?

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: