Za godinu dana troje srpskih diplomata stradalo u Libiji

Ministarstvo spoljnih poslova još bez odgovora na pitanja o okolnostima pogibije ambasadora Potežice u Tunisu, ali i njegovog ostanka na funkciji ambasadora u Libiji posle pogibije dvoje radnika te ambasade.

Za samo godinu dana, stradalo je troje srpskih diplomata, zaposlenih u ambasadi u Libiji. Među njima je i ambasador Oliver Potežica koji je pre dva dana podlegao povredama zadobijenim u saobraćajnoj nesreći u Tunisu.

Dok se nižu pitanja o okolnostima pogibije, zašto ambasada u Tripoliju nije zatvorena i zašto je ambasador Potežica ostao na dužnosti i posle isteka mandata, Ministarstvo spoljnih poslova se o tome ne izjašnjava. U međuvremenu, priča je skliznula na teren međustranačkih obračuna.

Da li je zaista u zgradi srpske ambasade u Tripoliju ostao, kako se spekuliše, još jedino domar? Vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić u Srbiju su iz Libije stigli pre godinu dana - u mrtvačkim sanducima. I dok još traje istraga MSP o tome ko ih je oteo i kako su stradali, na putu ka Tunisu, gde je krenuo po nalogu Ministarstva, stradao je i srpski ambasador Oliver Potežica, zvanično zbog povreda u saobraćajnoj nesreći.

Bivši predsednik države Boris Tadić, za njegovu smrt, krivi ministra spoljnih poslova lično.

“Predsednik SDS Ivica Dačić mora biti hitno smenjen zbog direktne odgovornosti i za ovaj izgubljeni život. Ministar Dačić je direktno odgovoran, jer naša ambasada u Libiji nije zatvorena čak ni nakon pogibije dvoje službenika ambasade 2015. godine”, smatra Tadić.

Poginuli su 2016, a ne 2015, a to što Tadić to ne zna govori o tome koliko ga zaista brine pogibija diplomata, oštro odgovara Ivica Dačić.

"Sramotno je što Boris Tadić pogibiju ambasadora Potežice zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe za nastavak svog višegodišnjeg obračuna sa mnom i sa Vladom Srbije. Nije ni hrišćanski, a ponajmanje državnički", naveo je Dačić.

Ili je Dačić potpuno nesposoban, ili je patološki lažov, uzvraća Tadić i konstatuje da bi Potežica danas bio živ da je ambasada na vreme zatvorena.

Dva dana nakon tragedije, neumesno je ceo slučaj politički analizirati, smatra glavni i odgovorni urednik agencije Fonet Zoran Sekulić. Protivi se, kaže, politizaciji celog slučaja u ovom trenutku.

“Ta tema je legitimna, ali je ne treba otvarati u ovom trenutku. Hajde da odamo poštu čoveku, a posle da pitamo zašto ambasada nije zatvorena i ko snosi političku odgovornost za to što u godinu dana troje ljudi, državljana Srbije, diplomata, gubi glavu tamo”, rekao je Sekulić.

Sve evropske zemlje, uključujući i Sjedinjene Džave, povukle su svoje ambasadore iz Libije do 2014. Srbija to nije učinila uprkos tome što je Ministarstvu spoljnih poslova i BIA to preporučila još u junu 2015.

“Veoma je teško doneti odluku o zatvaranju tih ambasada, zato što tamo gde ima naših ljudi, gde ima napših političkih i ekonomskih interesa”, rekao je Dačić u martu prošle godine.

Koji su to politički razlozi da se ima ambasada u Tripoliju - nije jasno, budući da se Vlada koju priznaje međunarodna zajednica nalazi u gradu Tobruku.

Zašto je Potežica ostao, iako mu je mandat odavno istekao, i zašto je sam vozio auto, iako je pratnja bila obavezna? Na ta pitanja MSP nema odgovore. Za komentar N1 danas je ostao nedostupan i generalni sekretar Ministarstva Veljko Odalović.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: