Zoran Babić: Vazduplohov na Koridorima


"Zoran Babić se povredio dok je pokušavao da izgovori da je direktor Koridora", prokomentarisao je juče Njuz net vest da je taj bivši poslanik SNS-a postao direktor Javnog preduzeća Koridori Srbije. 

Očita aluzija njuzovaca na niz  Babićevih lapsusa, od kojih je najpoznatiji i uporno ponavljani "vazduplohov", jeste zasmejala javno mnjenje, ali nije jedina tema za razmišljanje nakon ove odluke Vlade. Prva dilema je zašto je Vlada baš sad postavila vršioca dužnosti i time smenila dosadašnjeg direktora Dmitra Đurovića, kada bi o trajnom rešenju, po konkursu koji je pre dva meseca raspisan za direktore više javnih preduzeća, pa i Koridora, komisija već ovih dana mogla da donese odluku. Da li je visokopozicionirani naprednjak dospeo na tu funkciju kako bi sebi obezbedio reference za trajnije angažovanje? Jer, obećano je da partijski kadrovi više neće voditi javna preduzeća, već "suvi" stručnjaci izabrani na konkursu. To je potvrdio i ministar privrede Goran Knežević u izjavi datoj po raspisivanju prvih osam konkursa, kada je tvrdio da kandidati moraju da budu visokoobrazovani, da imaju pet godina radnog iskustva u struci i tri na konkretnim poslovima.

Istina je da su tako oglašeni konkursi mnoge stručnjake podstakli da se prijave, čak 177 kandidata je dostavilo dokumentaciju za 19 oglašenih direktorskih mesta. Ali, odluka Vlade sada ostavlja prostor za sumnju u namere da angažuje stvarne eksperte. VerovaIo se da će kod svakog novog postavljenja, pa makar bilo i privremeno kao u ovom slučaju, prednost imati stručnjaci sa propisanim iskustvom. Babić jeste visokoobrazovan, uslovno, ima i dovoljno godina staža, što u marketingu i komunalnim uslugama, što u politici, ali ni dana u putnoj privredi. "Od njega se očekuje samo rezultat", rekla je ministarka Zorana Mihajlović uz opasku da nije tajna kako nije bila zadovoljna dosadašnjim radom Koridora.

Ko je Zoran Babić? Rođen je 1971. godine u Vrnjačkoj Banji, gde je završio osnovnu i srednju školu matematičkog smera. Zvanje diplomiranog mašinskog inženjera stekao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu 1996. godine, a master studije upisao je na Univerzitetu privredne akademije u Novom Sadu - Poslovna ekonomija i finansije. Bio je direktor marketinga PP "ZM produkt" iz Vrnjačke Banje, direktor razvoja u Prvoj petoletki i obavljao više funkcija u komunalnom preduzeću Beli izvor u Vrnjačkoj Banji. Tokom 2008. bio je član Privremenog organa opštine Vrnjačka Banja. Izabran je za narodnog poslanika 2008. na listi Srpske radikalne stranke. Septembra 2008. prešao je iz poslaničke grupe SRS u "Napred Srbijo", a postao je i član Srpske napredne stranke. Od 2012. do 2016. bio je šef poslaničke grupe SNS.

Izvor: Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: