Zvjerinje u našem sokaku

PONEDJELJAK Nije kolegama zapelo u grlu

Skupina novinara iz Požege imala je u ponedjeljak osobitu čast doručkovati s prvim čovjekom gradske vlasti. Spremno su se odazvali pozivu dužnosnika koji je, tri dana ranije, naučio redu njihovog kolegu s lokalnog Portala 034 Mladena Mirkovića

Novinare je pozvao da bi im se zahvalio na suradnji u prošlom mandatu. Dao je poslužiti zgodne zalogajčiće, nešto slanoga, nešto slatkoga. Naglasio je »važnost suradnje i informiranja sugrađana o događanjima u gradu«.

Preko punih tanjura, novinari su s odobravanjem saslušali govor domaćina. Zvecnula bi neoprezno pokoja viljuška. Ali u toj svečanoj prilici nije spomenut onaj slučaj kada je gospodin gradonačenik izgubio prisebnost zbog nekog članka, pa je morao ščepati Mirkovića za gušu i pokušati ga urazumiti udarajući mu glavom o zid.

Kolačići su bili izvrsni, kava miomirisna. Obećana je novčana podrška medijima iz budžeta, bili su svi dobre volje. A lijepe trenutke stvarno ne treba kvariti grubim naturalističkim reminiscencijama na Mirkovićevu okrvavljenu glavu i bijele kute Hitne pomoći. Nema smisla da svima zapne u grlu. Novinari bi, uostalom, morali biti malo čvršći nego Mirković, koga malo protreseš, a on odmah zalegne u bolnicu. Uputno je također biti svjestan da odgovorne političke dužnosti donose užasan stres. Pa i saborski zastupnik Glasnović nedavno je izbačen iz takta nekim neumjesnim pitanjem, ono kad je novinaru sasuo »mikrofon u guzicu«.

Neki nerazumnici smatraju da bi mediji trebali složno bojkotirati nasilne političare, ali to nikako. Pa javni je interes da se o njima piše. Samo to treba lijepo, bez izazivanja, onda će i oni biti manje napeti.

UTORAK Ološ ide na ološ

Predizborna korupcijska afera pukla je u Trogiru, ali takvih priča, samo neotkrivenih, vjerojatno ima na bacanje u skrovitim bespućima naše mjesne samouprave. Lokalni šerif s političkim zaleđem primao je mito od vlasnika poduzeće za pražnjenje septičkih jama i prikupljanje metalnog otpada.

Ovaj koji je iznudio mito je moćan. Direktor je gradskog komunalnog holdinga, na put funkcija u službi naroda lansirala ga jedna mala stranka iz koje je onda prešao drugu jer mu je ponudila brže napredovanje. Poduzetnik je u prostorijama svoje firme snimio direktora kako mu iz ruku uzima novac. Navodno mu je izmuzao 45.000 kuna ucjenjujući ga pristupom deponiju i rodbinskim stvarima. Kad je pukla bruka, direktor je prvo negirao, a sada priznaje da je uzeo »samo« 13.000, ali ne za sebe. Apanaže su išle mjesečno.

– Ovo ti je za ožujak – tefteri poduzetnik na snimci i poziva se na svoj pedantni spisak.

– Nemoj da ti to tko nađe – prijateljski ga savjetuje direktor dok preuzima sljedovanje.

U ovom malom dalmatinskom trileru, naravno, nema nevinih. Ni jedne strane nije ti žao. I iznuđivač i platitelj povezani su s politikom, ona ih je proizvela i iz nje sisaju svoju moć. Formula je općevažeća. Biznis, politika, politika, biznis. Ološ ide na ološ. Ispada da su izbori zabava samo za posljednje budale.

SRIJEDA Da se Vlasi ne dosjete

U kampanji je najvažnije otvoriti narodu oči, milom ili silom. Zato su se političari natrčali naokolo podsjećajući narod na sve što su učinili za njihovo dobro. U bespoštednoj borbi s kilometrima, Plenković je u srijedu dospio i u Koprivnicu. Tamo je otvario novu Belupovu tvornicu lijekova. S njim, Martinom Dalić i stranačkom svitom bio je na toj velikoj svečanosti i novi direktor Podravke Marin Pucar pod čijom je kapom i slavljenik Belupo. Događaj je bio na visini. Premijer je ukazao na iznimne uspjehe svoje vlade i uprave Podravke koju je nedavno postavila vlast. Prisutni su gromko zapljeskali.

Poznavatelje konteksta malo je začudio tajming ceremonije otvorenja budući da Belupova tvornica lijekova zapravo počinje raditi tek u listopadu, ali to je s višeg mjesta pripisano njihovoj sitničavosti.

Zabrundali su, nadalje, i na stvaranje privida kako za ovaj novi industrijski iskorak treba zahvaliti Plenkovićevoj vladi. Kapaciteti nove proizvodnje počeli su se, naime, graditi još prije dvije godine. Tada je na čelu Podravke bio Zvonimir Mršić, koji je nedavno smijenjen, a sadašnji predsjednik uprave Podravke Pucar tada je radio u Požegi. Bio je direktor Zvečeva, one tvornice u kojoj su sada buknuli ogromni problemi, veliki dugovi, blokade, došle su u pitanje i plaće. Ministrica Dalić, mastermind lex Agrokora, izjavila je tim povodom kako je Zvečevo privatna tvrtka pa restrukturiranjem mora sama naći svoj put do tržišta i konkurentnosti. Novi šef Podravke Marin Pucar, doveden da bi uspješna Podravka još bolje cvjetala, bio je direktor Zvečeva od 2012. do rujna 2016. Neposredno prije lanjskih parlamentanih izbora, napustio je požešku tvornicu s objašnjenjem da se želi posvetiti svom doktoratu. I evo ga sada kako proslavlja veliki dan Belupa kao da je to njegov i Plenkovićev dan. Bivšeg direktora Zvonimira Mršića na otvorenje nisu ni pozvali. Da se Vlasi ne dosjete.

ČETVRTAK Koliko će krumpira oguliti Saucha?

Nije trebalo dugo čekati da se potvrdi uvjerenje velike većine građana kako će se politička vlast revanširati Tomislavu Sauchi za prijelomnu podršku Plenkovićevoj Vladi nakon razlaza s Mostom. Uuups! Sudac Županijskog suda u Zagrebu Oliver Mittermayer ukinuo je rješenje o proširenju istrage protiv Sauche u aferi dnevnice. Iz procesnih razloga.

Cvitan i USKOK dobili su natrag svoje papire iz fajla Saucha da ih usklade da Zakonom o kaznenom postupku. Sud u obrazloženju navodi da ZKP ne poznaje termin 'proširenje istrage'. Ako se u postupku nešto želi dodavati, potrebno je napisati novo rješenje. USKOK je, dakle, napravio grešku u koracima.

Društvene mreže na ovo su načisto podivljale. Sukus komentara je da vlastodržačka »mafija«, evo, vadi Sauchu i vraća mu uslugu, čija se repriza, naravno, očekuje i kod izglasavanja novih Plenkovićevih ministara. A bilo to istina ili ne bilo, činjenica je da indicija ima.

ZKP u svom sadašnjem obliku datira iz 2008. godine, ali nikada od tada nijedan sud u Hrvatskoj nije doveo u pitanje mogućnost proširenja istrage. Istrage su rutinski proširivane u poznatim slučajevima Mamić, Kalmeta i drugima. Prošlog mjeseca odobreno je proširenje istrage protiv Mamića. Ovo sa Sauchom je, prema tome, očiti presedan.

Moram reći kako ipak nisam vjerovala da politika može spasiti Sauchu pred pravosuđem. Razgovarala sam o tome s nekim stručnjacima. Moje ih je mišljenje jako zabavilo. Jao, gospođo, kažu. Pa stvar se naprosto gurne u ladicu. Nađu se procesni razlozi. Oteže se u beskraj kao sa Sanaderom. Ili ga osude na blagu kaznu. Recimo da guli krumpire kao nekadašnji ministar Čobanković. Pitanje je samo koliko će krumpira dopasti Sauchi.

PETAK Thompson kao žrtva

Ovu krvožednu, prostačku i po svemu odvratnu ustašku pjesmu normalan čovjek neće pjevati pa makar bio pijan kao daska. Nju je, međutim, u svoj repertoar svojedobno uvrstila hrvatska estradna zvijezda ultradesnice Marko Perković Thompson. Sam je izjavio da ju je izvodio pred svojom publikom »svuda po hrvatskim trgovima i dvoranama«.

Evo tih prljavih riječi: »Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara / Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure / U Čapljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila / Oj Neretvo teci niza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu / Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića«.

Nekome tko ima bar nešto mozga ne treba uz ovo nikakva daljnja eksplikacija zabrana Perkovićevih nastupa diljem Europe ili u Hrvatskoj. No, kad mu je ovih dana zabranjen koncert u Mariboru, predsjednica Grabar-Kitarović svejedno je izjavila kako je postupak slovenskih vlasti kontradiktoran budući da »glazba spaja ljude«. U njenim očima, Thompson je ispao žrtva. Ni premijer Plenković ne shvaća zbog čega – nakon Austrije, Njemačke, Švicarske, Nizozemske, Pule i Umaga – ni Slovenci ne žele Thompsonov dernek i publiku »njegovih radikalnih pristaša iz Hrvatske«. Ako svi vide kako se Thompson proračunato poigrava s ustaštvom i poslije Jasenovca i Gradiške Stare, kako to da naš politički vrh ne vidi ništa? Okej, izbori su, treba se dodvoriti desnici, ali na to dno pasti, pa to je fakat previše.

Sanja Modrić
Kolumna za Novi list, pregled tjedna

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: