Ako privredni rast podbaci, ključni krivac je EPS

Ako Srbija ove godine ne ostvari projektivani privredni rast od tri odsto, ključni razlog za to bići Elektroprivreda Srbije, ocenio je glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk, gostujući u Danu uživo televizije N1.

Ćulibrk je podsetio da EPS posrće od decembra i da trenutno predstavlja kamen oko vrata cele privrede. Smatra i da zvanično objašnjenje da je do pada u prozivodnji došlo usled izuzetno hladne zime ne pije vodu, jer je analiza NIN-a pokazala da je EPS najveću proizvodnju ove godine imao upravo u januaru, dok je u martu podbačaj iznosio čak 20 odsto, a u toplom aprilu proizvodnja je bila za 12 odsto manja u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Srbija je na uvoz električne energije ove godine potrošila 60 miliona evra, umesto da struju izvozi, ističe gost Dana uživo. Dodaje da je situacija u EPS-u poguralo industrijsku proizvodnju naniže, i da rast od oko jedan odsto u prva četiri meseca 2017. ne predstavlja dobru osnovu za priželjkivani rast od tri odsto. “Ako nam i poljoprivreda podbaci ulazimo u velike probleme”, upozorava Ćulibrk.

EPS će, kako kaže, biti ključni razlog ako Srbija ove godine ne bude imala projektovani rast BDP-a. Dodaje da je istina da su sve međunarodne finansijske institucije podigle projekciju privrednog rasta za Srbiju, i kaže da to nije nenoguće, ali da će gubitak EPS-a morati da se nadoknadi.

“Da EPS-a nije bilo, mi bi bez problema završili sa tri odsto. To jeste odlično, dobro, ali nije dobro da više od pola zemalja iz našeg okruženja imaju više stope rasta od nas”, smatra urednik NIN-a.

Kao glavni razlog za loše rezultate u EPS-u, Ćulibrk vidi loše upravljanje. On smatra da v.d. Milorad Grčić nije kvalifikovan da obavlja taj posao, jer prema njegovim rečima, nije isto voditi pečenjaru i javno preduzeće s 30.000 zaposlenih.

Podseća i da je 4. marta istekao zakonski rok da se raspišu konkursi za direktore javnih preduzeća, a da veliki broj firmi i dalje vode vršioci dužnosti direktora.

Ćulibrk ukazuje i na to da je pre mesec i po dana rečeno da EPS na računu ima 400 miliona evra, a da je država najavila da će tom preduzeću sa 250 miliona evra pomoći da kupi novu operemu. “Ako ima 400 miliona evra na računu, zašto država pomaže”, pita se sagovornik N1.

Kaže i da mu je neverovatno da su danas uhapšeni rukovodioci pojedinih javnih preduzeća na lokalu, i to zbog falsifikovanja i pranja novca.

"Kako je moguće da neko ko treba da vodi računa da pravna država funkcioniše radi nešto slično? (…) Postavljaju se kadrovi isto kao u ključnim javnim preduzećima, uglavnom partijski ljudi. Oni nekada nisu sposobni da prepoznaju krivično delo. Ako neko nije stručan, od njega možete očekivati sve, pa i kršenje zakona. Možda nekada nesvesno, a nekada i svesno jer im se isplati”, ocenjuje on.

Urednik NIN-a kaže i da je predsednik države Aleksandar Vučić imao priliku da uradi mnogo više na mestu premijera, i da je ostao dužan da sredi stanje u javnim preduzećima.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: