Analitičari: Jeremićeva stranka može da uzdrma scenu

Stranka koju će na jesen osnovati nekadašnji šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ima veliku šansu da uzdrma političku scenu u Srbiji i da ima značajan uticaj, ocenili su analitičari, prenela je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

"Intenzivno radimo na organizaciji na svim nivoima", rekao je Jeremić za RTV, dodajući da će njegova nova stranka težiti "pomirenju" građanske i nacionalne platforme. Jeremić je rekao i da opozicija u Srbiji treba da predstavlja jedinstveni front na sledećim izborima, odnosno na lokalnim izborima 2018. godine u Beogradu.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Bojan Klačar rekao je za BIRN da Jeremićeva stranka, uz novi pokret još jednog bivšeg predsedničkog kandidata Saše Jankovića, može da promeni političku scenu u Srbiji.

Klačar smatra da Jeremić treba da se pridruži koaliciji nakon loših izbornih rezultata, pošto je na predsedničkim izborima 2. aprila dobio svega 5,66 odsto glasova. 

Saradnik Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu Boban Stojanović, takođe, kaže da bi Jeremić mogao da postane ozbiljan politički faktor, ali je ocenio da koalicija sa Jankovićem, bivšim zaštitnikom građana, ne bi bila od koristi nijednom od njih. 

Stojanović je rekao da Jeremićeva snaga u tome što može da privuče glasače i liberalnih i desničarskih stranaka, a možda i razočarane glasače Vučićeve Srpske napredne stranke. 

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: