Antidržavnici

Piše: Svetislav Basara, kolumna za dnevni list Danas

Apsolvirasmo juče da se Francuska posle Drugog svetskog rata našla u žestokoj krizi iz koje se - zahvaljujući političkoj mudrosti generala De Gola, ali i ondašnjih opozicionih političara (svih boja) - relativno brzo izvukla.

Ne, međutim, bez žrtava u ljudstvu i materijalu, jer De Golovi protivnici nisu na podobije srpskih wanna be državnika (svih boja) bili mrtva puvala, prdonje, egzibicionisti i laprdala, nego jebeni igrači spremni da, kad zatreba, pripucaju ili da - kao što su i uradili - vojnom silom zauzmu Korziku i da tu započnu sa pripremama za (neuspeli) desant na Pariz.

Koga interesuje na koji je način Francuska sa De Golom na čelu izbegla “Makedonski scenario”, neka pročita Marloove “Antimemoare” - ne može se to stati u karakterologiju “Famoznog” - za potrebe naše današnje kolumne biće dovoljno da kažem da je De Gol u svom političkom delovanju na prvo mesto stavljao Francusku Republiku, ne svoju stranku - a pogotovo ne svoju guzicu - a da su kao De Gol postupali i opozicionari, bar oni koji su prihvatali demokratska pravila i koji se nisu bili latili oružja.

Niti je De Gol, bar ne javno, svoje političke protivnike - bez obzira kakvo mišljenje imao o njima, a često je to mišljenje bilo vrlo loše - oglašavao “izdajnicima” i “rđavim Francuzima”, niti su pak protivnici De Gola optuživali za tirjanstvo i apsolutizam, nego su se general i opozicionari redovno sastajali, strpljivo razgovarali, pregovarali, pravili kompromise, da bi se u konačnici i dogovorili. 

Može biti da bi se i Srbija izvukla iz belaja pod uslovom da srpskim (anti)državnicima - iako su im usta puna Srbije - lista prioriteta nije postavljena dibidus naopačke, dakle: najpre guzica, potom stranka, tek na kraju Srbija kojoj - budući da nas je markiz De Sad poučio da je političarsko dupe rupa bez dna - preostanu samo mrvice.

Evo najsvežijeg primera postavljanja opozicionih dupeta u prvi plan. Novoprezident Vučić je na jednoj od svojih inauguracija najavio da mu je namera da sa svim relevantnim (mada takvih ovde u suštini i nema) političkim snagama u Srbiji povede dijalog o rešavanju kosovskog problema, demitologizaciji Srbije i promeni Koštuničinog SF ustava, oktroisanog na lopovskom referendumu.

Istog momenta iz opozicionih je dupeta - naročito iz Jankovićevog - odjeknulo istorijsko NE. Neće, kažu opoziciona dupeta (a naročito Jankovićevo), da saučestvuju u “izdaji” Srbije i “prodaji” Kosova. Sad bi neki naivčina mogao pomisliti - to je baš patriotski, baš principijelno - ali naivčina po običaju nije u pravu jer je opoziciona računica ćepenačko bakalska i guzičarska, a ne državnička i svodi se na sledeće: “Neka Vučić sam džara po osinjem gnezdu “srpskih svetinja”, a mi ćemo sedeti po kafićima i čekati svojih pet minuta." Jeste vruće ovih dana, ali poslušajte dobar savet, ne skidajte kožne gaće.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: