Borba Nine Kuluz za skrbništvo: 'Institucije nisu zaštitile moje dijete'

Jedna od najvećih rupa u sustavu skrbi za djecu su Centri za socijalnu skrb. Dovoljno je samo podsjetiti na tragičan slučaj malog Denisa Bašića iz Pule i inspekcijski nalaz koji je utvrdio da su u tamnošnjem centru bili upozoreni na moguće probleme a nisu reagirali. 

Ovih dana javnost tresu dva slučaja skrbništva nad djetetom, u oba slučaja Centri za socijalnu skrb su odigrali najblaže rečeno čudnu ulogu jer rijetko kada očevi dobijaju  takvu prednost nad majkama, a da majke nisu socijalno ili psihički problematične osobe. Možda nije nevažno spomenuti da su u oba slučaja očevi iznimno bogati i u oba slučaja očevi su stranci pa se obje majke boje da će trajno ostati bez djeteta. 

Majke su poznata pjevačica Severina Kojić i javnosti dosad nepoznata ali nažalost sada također poznata Nina Kuluz. I obje su eto Splićanke. Slučaj Nine Kuluz i njezinog sina Cesare​a je osobito dramatičan jer joj doslovce prijeti ovrha djeteta. 

27. lipnja socijalna služba bi trebala preuzeti sedmogodišnjeg Ćesarea, i odvesti ga njegovu ocu, talijanskom poduzetniku Alesandru Avenatiju od kojega je majka i pobjegla navodno u strahu od nasilja, prijetnji i alkoholizma. 

Ali kad je došla u Split optužena je za otmicu djeteta i počela je pravna bitka u kojoj je na kraju talijanski sud majci i ocu dao zajedničko skrbništvo uz uvjet da dječak živi u Italiji kod oca. 

Splitski sudac, Marijan Miletić je prihvatio takvu odluku talijanskog suda, a nakon tri godine i Ustavni sud je donio odluku o tome da se Cesare mora vratiti ocu u Italiju. U međuvremnu Nina se sa sinom skrivala u Bosni, na kraju se vratila u Split i predala policiji, a otac je u talijanske medije plasirao kako je Nina otišla u Bosnu kako bi sudjelovala u ubijanju Muslimana, kako ju u Splitu štite ustaše i slične bedastoće. 

U Hrvatskoj gdje institucije rade kako kažu talijanske, prije par dana je na Facebooku grupa aktivista pokrenula akciju spasimo Cesarea koja ima već 16.000 članova pa ako i dođe do oduzimanja djeteta ono sigurno neće tek tako proći. 

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: