Cvitan vs. Cvitan

Glas kako je u savjetnički tim izvanrednog povjerenika Vlade za spas »Agrokora« Ante Ramljaka ušao Luka Cvitan »sin glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana« vrlo brzo pokazao se dezinformacijom, jer je sin Dinka Cvitana Vedran.

Također je zaposlenik »Agrokora«, u »Konzumu« je »category manager«, pa su iz DORH-a odbili nagađanja o sukobu interesa jer je »zaposlen na radnome mjestu koje nije u vezi s upravljačkom strukturom Agrokora«. No ako Luka može savjetovati Ramljaka jer je s glavnim državnim odvjetnikom samo prezimenjak, može li Vedran dok se vodi istraga biti bilo kakav »manager«, bez obzira na razinu odlučivanja?

Pred Dinkom Cvitanom je najteži slučaj u povijesti hrvatskog pravosuđa i od toga kako će glavni državni odvjetnik obaviti svoj posao zavisit će i u kojem će pravcu ići taj »proces stoljeća«. I, još presudnije, kako će završiti. Svjedoci smo da svakog dana iz Todorićevog ormara ispadaju novi kosturi, da se otvaraju nove sumnje u nova kaznena djela, te da se brzinom munje širi krug osumnjičenih, kako pojedinaca tako i institucija, koji su upleteni u piramidalnu shemu »Agrokora«.

Da istraga nije laka i da traži angažman velikog broja stručnjaka, potvrdio je i premijer Plenković odobrivši DORH-u dodatnih pola milijuna kuna iz državnog proračuna. U slučaju »Agrokora« ne smije biti niti najmanje greške ili propusta koje bi mogle kompromitirati proces i pretvoriti ga u još jednu pravosudnu farsu kakvih smo se nagledali, od ubojstva obitelji Zec do Branimira Glavaša i Ive Sanadera. Budući da na meti istražitelja neće biti samo vlasnik, Ivica Todorić, njegova obitelj i menadžment, već i mnogi drugi, članovi nadzornih odbora tvrtki, banke, mirovinski fondovi, financijske institucije, Hrvatska narodna banka, Hanfa, ministri i premijeri, praktički cijela država i veliki broj pojedinaca, svi oni koji su zakazali i koji nisu obavljali svoj posao, javnost će ovoga puta tražiti jasne, nedvosmislene i brze odgovore tko je kriv što je »Agrokor« postao to što je postao. I što ćemo posljedice osjećati još dugo, a račune plaćati još duže.

Dakle, ovoga puta nitko ne smije napraviti niti najmanju proceduralnu niti bilo kakvu drugu grešku koja bi zločin ostavila bez kazne, jer bi to narodu bio definitivni dokaz da je ova država dio zločinačke organizacije koja njome upravlja. U tako delikatnoj situaciji logičnim se nameće pitanje može li glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan hladne glave, bez emocija i potpuno neopterećeno odraditi tako zahtjevnu istragu i prikupiti neoborive dokaze koji mogu dovesti do propasti »Agrokora« te u najmanju ruku mogu ostaviti njegovog sina Vedrana bez posla i radnog mjesta »category managera« u »Konzumu«?

Odgovor umjesto Dinka Cvitana već su dali bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski, nekadašnji ravnatelj policije Marijan Benko, bivši doministar financija Damir Kuštrak i aktualni ministar Zdravko Marić, sudac Ustavnog suda Davorin Mlakar, bivša predsjednica Sindikata Ana Knežević, a mogli bi i tate Valentić i Gregurić. Baš kao što je svima jasno da u Americi sin državnog tužitelja koji istražuje »Lehman Brothers« ne bi mogao biti niti portir u banci.

Branko Mijić, kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: