"Da vam pokažem prijetnje? Ne mogu vam dati šifru za inbox"

Nakon što je Sabor potvrdio imenovanje Marije Pejčimnović Burić za novu ministricu vanjskih i europskih poslova te potpredsjednicu Vlade, kao i Furija Radina za potpredsjednika Sabora, premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković odgovarao je na novinarska pitanja u Saboru.

Plenković je potvrdio da je upoznat s problemom oboljele djece u Klaićevoj te je upitan za lijekove istaknuo da će saslušati stav Povjerenstva. Podsjetimo, ono se treba očitovati o kupnji lijeka Dinutuximab Beta za djecu koja boluju od rijetkog visokorizičnog neuroblastoma. "Nažalost, to nisu jedine takve situacije i moramo naći rješenje koje ima dugoročnu održivost", kazao je premijer.

Upitan je li primjereno bilo kojem saborskom zastupniku reći da treba pojesti još puno žganaca, a nakon što mu je postavljeno pitanje o odnosima Rusijom, koje ga je, kako se činilo, malo uzrujalo, Plenković je rekao da je bio jasan i da njega ta vrsta hibridnog informacijskog rata u Hrvatskoj od njegova posjeta Kijevu nije mene toliko iznenadila, ali hrvatska javnost se time nije bavila i "sve je to dio velikog procesa razotkrivanja".

"Pitanje i način na koji je bilo formulirano, po mom sudu, nije bilo na razini razumijevanja onoga što radi Hrvatska u vanjskoj politici. Ako pretendirate postavljati takva pitanja predsjedniku Vlade, onda morate malo znati što pitate, u kojem kontekstu pitate, o čemu se točno radi. Moja je poruka bila da treba malo zagrebati ispod površine, više se famijalizirati sa supstancom, ozbiljnije znatI što i zašto predlažemo i u kojem kontekstu i u kojem okviru međunarodnih odnosa, i mislim da je to bila bit. Nisam bio ništa iznerviran, evo, Hrvoje najbolje zna da se ja nikad ne sekiram, dakle, sve je kul", kazao je Plenković.

Novinare je zanimalo i premijerovo mišljenje o HDZ-ovu teškašu Ivanu Šukeru koji se vraća u saborske klupe, odnosno je li Šuker i dalje u formi: "Vidio sam ga nakon duljeg vremena, djeluje mi dosta dobro. Znate da je bio nerijetko jedan od najaktivnijih zastupnika i da ima "najdulju"institucionalnu memoriju uz još nekoliko veterana o brojnim zakonskim prijedlozima i mislim da će njegovo znanje biti od pomoći i dodatna vrijednost radu Kluba", poručio je premijer.

Moskva i Kremlj su u hibridnom ratu protiv vas u kojem koriste oporbene zastupnike, zanimalo je reportera N1 je li dobro shvatio premijerovo pojašnjenje, a Plenković je odvratio: "To ste vi interpretirali, ja sam rekao kontekst o kojem se radi, koji traje već nekoliko mjeseci, ovo je bilo pojašnjenje, logika i razlozi hrvatskih stavova i smisla mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kao još uvijek relevantnog vanjsko političkog izvoznog prozvoda Hrvatske koji je u cijelosti kompatibilan s naporima međunarodne zajednice za pronalaženje mirnog i trajnog rješenja u Ukrajini. 

Vi ste svjesni da ste držali predavanje o Domovinskom ratu čovjeku iz Osijeka , pitao je reporter N1 premijera, a on odvratio: "Da, i ? "Poručio je i da stoji iza svega što je rekao, a na pitanje osjeća li se sigurno nakon što je priveden mladić koji mu je preko Facebooka prijetio te mu je određeno 15 dana istražnog zatvora, Plenković je odvratio: "Da vam pokažem prijetnje? Hoćete vidjeti? Vi biste čak i to vidjeli, ali ne mogu vam dati šifru za moj inbox".

Ima ih niz, postoje službe koje se time bave, nadam se da nećemo banalizrati to kao ono s državnom tajnicom. Stabilnost podrazumijeva i ozbiljnost i nebanaliziranje ozbiljnih stvari, zaključio je Plenković.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: