Diskusiju u Skupštini obeležilo vređanje i konstantno skretanje s teme

Poslanici Skupštine Srbije razmatrali su izmene i dopune Zakona o ministarstvima, koje predviđaju osnivanje još dva nova ministarstva, a čije usvajanje je prvi korak u izboru vlade Ana Brnabić. Zakon o dva nova ministarstva, pao u je, međutim, u drugi plan, jer su poslanici uglavnom diskutovali o drugim temama.

Izmenama Zakona predviđeno je osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva za evropske integracije, pa će tako nova vlada imati 18 resora, umesto 16, koliko je imao kabinet Aleksandra Vučića. Poslanici pojedinih opozicionih partija u Skupštini Srbije kritikovali su uvođenje još dva ministarstva, navodeći da će vlada biti prevelika i da se ministarstvima namiruju koalicioni partneri.

Međutim, diskusija u sali najvećim delom nije imala veze ni sa ekologijom niti sa evropskom perspektivom Srbije. Da su Srbiji neophodna dodatna dva ministarstva, predlagač zakona, šef poslanika SNS Aleksandar Martinović, počeo je sledećim rečima: “Dozvolite mi da na početku čestitam svim građanima Srbije činjenicu da je Srbija juče zaista u pravom smislu te reči postala centar sveta.”

Priča o inauguraciji predsednika Srbije u sklopu obrazloženja izmene zakona za poslanike opozicije bila je nedopustiva, ali su ipak i neki od njih, poput poslanika DS-a Radoslava Milojičića, pokušali da iskoriste priliku da o tome govore.

“To nije tema današnjeg dnevnog reda. I ako ste njega (Martinovića) pustili da govori o tome, pustite da završim i ja. Znam da je vama krivo što je juče samo dva predsednika država došlo u Srbiju, ja znam da ste vi tužni zbog toga”, rekao je on, a onda mu je isključen mikrofon.

Bez tona zbog pominjanja inauguracije ostali su i radikal Nemanja Šarović i lider Dveri Boško Obradović, a diskusiju je obeležilo vređanje i konstantno skretanje s teme.

“Je l' ovo danas subota za neki praznik, je l' su ovo neki slobodni sastavi danas, ili imamo zakon o ministarstvima”, upitao je poslanik Nove stranke Zoran Živković. “Ja znam da se juče malo popilo više u šest sati tamo prekoputa, ali imali ste celu noć da se istreznite. Aj' sad polako malo”, poručio je on.

U retkim situacijama kada je predloženi zakon bio na tapetu, građani su mogli da čuju i njegovo obrazloženje. Životna sredina je previše važna da bi bila samo resor pri Ministarstvu poljoprivrede, a članstvo u Evropskoj uniji strateški je cilj Srbije. Na kritike da je najmanja vlada, kako su je naprednjaci najavljivali, ipak porasla, Martinović kaže - teret za budžet neće biti veliki.

“Da budemo potpuno iskreni - ta ministarstva već sada i postoje. Zaštita životne sredine već postoji, samo što je u okviru Ministarstva poljoprivrede. Ali taj resor, taj sektor - on postoji, neko se time već bavi, neki ljudi već primaju platu za to što rade na zaštiti životne sredine. Što se tiče EU integracija - pa faktički to ministarstvo postoji, samo se tako ne zove”, objasnio je on.

Značaj ekologije poznato je zvučao poslanici Demokratske stranke Gordani Čomić. Osnivanje Ministarstva za zaštitu životne sredine predložila je još 2014. godine.

“Taj amandman je odbačen kao uvredljiv. Nisam imala dva minuta da obrazlažem amandman. Nije malo zadovoljstvo videti skoro u celini svoje reči tri godine kasnije i slušati obrazloženja da je neophodno tri godine kasnije. Ja to smatram svojom greškom, ne vašom. Jer smo izgubili vreme”, navela je ona.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: