Dobre i loše strane HNS-ove odluke

Neviđena konsternacija zavladala je društvenim mrežama nakon odluke goleme većine Središnjeg odbora HNS-a da podrži vladu Andreja Plenkovića. HNS se ukrcao na Titanik, izdaja birača, licemjerje, opće su ocjene ove odluke.

I to je točno: HNS se pridružuje vladi čiji je opoziv prošlog mjeseca pokrenuo, njihovi zastupnici u Sabor su ušli u koaliciji sa SDP-om, lijevi birači ostali su razočarani. Sramotno je i teško prožvakati da Vesna Pusić ili Anka Mrak Taritaš više neće biti u članstvu stranke koju su osnivale i zbog koje su u nekim težim vremenima trpjele užasne javne pritiske zadrtih desničara, pa čak i raznih nasilnika.

Vesna Pusić u hrvatskoj je politici skoro isto ono što je bio Vlado Gotovac, i tko nju ima pravo isključiti iz HNS-a?! To sve stoji i možda prevlada mudrost pa se to ne dogodi.

Ali koji je efekt postignut: zasad, otišao je Ivan Vrdoljak, idejni tvorac te ideje, zeznuti slavonski Lega, koji je ipak odlučio povući se kako bi pokušao postići da se stranka ne raspadne. Drugi efekt: rejting HNS-a mogao bi s ionako slabašnih 3-4 posto sada dosegnuti dno i nestati.

Ali koga briga za jedno i za drugo, ako baš nije član i birač HNS-a?! Iščuđavanje dežurnih moralista malo je preostrašćeno. Kad se strasti slegnu, vidjet će se još dva druga efekta: ponajprije, izbjeći će se novi izbori na kojima bi po svim predviđanjima u Sabor ušlo još luđe društvo nego sada, HDZ bi dobio više, SDP manje, Most otprilike isto, ali bi broj Pernara i Škibola, kao i Esihica bitno porastao. Nova nestabilnost, novi izbori, velika koalicija HDZ-a i SDP-a na kraju...

Utoliko, ne treba zaboraviti što je glavni uvjet HNS-a za potpis za Plenkovićevu vladu, a to je kurikularna reforma. Da bude ministrica obrazovanja pristala je Blaženka Divjak, osoba koja se na zagrebačkom Sveučilištu borila protiv klerikalca Damira Borasa, koja je sušta suprotnost kvazi-ministru Pavi Barišiću.

Andrej Plenković pristao je na to ime i na taj koncept, svjestan da će mu se vjerojatno pritom »odvaliti« značajan komad vlastite stranke, HDZ-a, da će se Esih i Hasanbegoviću sada pridružiti možda i Miro Kovač i još neki.

Za HDZ je to prilika da se očisti od radikalne desnice, za HNS politički samo šteta, ali možda prilika da Hrvatska dobije neku novu šansu, u kojoj desnica neće nužno biti ekstremna i gdje se u školi neće prestati učiti o pravu na izbor.

Ako od ovog scenarija Željka Markić iskače iz kože, tko može reći da je to toliko loše?! Naravno, ovo je krš i lom za političku konstelaciju, šok i nevjerica, SDP i Most mogu samo sa strane gledati kako pragmatici ostaju u igri.

HNS će nakon tri godine, ako vlada opstane toliko, biti ili politička prošlost ili nova snaga; jednako tako, za Ivana Vrdoljaka ne treba se brinuti, on se zna dočekati na noge.

A alternativa je: propast cijelog koncepta i novi izbori. Na kojima će HNS vjerojatno propasti. Ali to je njihov problem. Ulog je ogroman, a politika je uvijek rulet.

Tihana Tomičić, kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: