Doživeti stotu

Leti vreme! Mic po mic, dan po dan, napuni Danas dvadeset godina što je - ako bi mu se zbog otežavajućih okolnosti pod kojima je izlazio priznao beneficirani radi staž - isto kao da je u nekoj kultivisanijoj sredini napunio stotu.

Ako se sećate, u šta čisto sumjam, pre nekoliko godina sam na ovom istom mestu napisao da će napouzdaniji znak da se stvari u Srbiji kreću u dobrom pravci biti dan u kome bude prodato 100.000 primeraka Danasa, što su poslenici jednog od najpopularnijih srpskih zanata - seljačkog skepticizma - propratili zluradm komentarima tipa - malo sutra će Danas dogurati do tiraža od sto hiljada. 

Kako stvari stoje (i u kom pravcu idu) vrlo verovatno i neće, ali ja ću po ko zna koji put parafrazirati Hegela i reći - tim gore po Srbiju, ionako već zalutalu u maglama trogatelnih proseravanja, bespuću društene laži, malovaroškog istoricizma i do grla potonulu u međunožja pevaljki, rektume vodećih političara i kaljugu najnižih strasti.

Nije Danasu bilo lako ni pod jednom od nekoliko političkih alotropskih modifikacija koje su se tokom tih dvadeset godina smenjivale na takozvaoj vlasti i svaka na svoj način pustošile ovu ionako opustošenu zemlju, ali Danasu i ne treba da bude lako jer se vrline ne stiču činom rođenja u okrilju majčice Srbije (ili u krugu dvojke) nego naporom i plivanjem protiv struje, ne mislim na Hadžiju, mada i protiv njega treba plivati.

Možda Danas vaistinu nikada neće dogurati do tiraža od 100.000 - Srbija to, ovakva kakva je, uostalom i ne zaslužuje - ali i postojeći tiraž (i uticaj) za sva će vremena (dok vremena bude) ostati tvrdo jezgro smisla koji ni jedna sila disolucije maskirane u “patriotske politike” ne može uništiti, ugušiti ili ućutkati, a nije da nije bilo pokušaja da se to učini.

Ne znam da li su kneževi i moćnici srpskog sveta čuli za poslovicu sic transit gloria mundi - ako i jesu, onda bezbeli misle da se tu radi o nekom autotransportnom preduzeću u tranziciji - ali ne bi bilo zgoreg da im to neko prevede pa da potom prevedeno pročitaju i da nakon čitanja ture prst na čelo i malo porazmisle o prolaznosti stvari i nestalnosti Fortune.

Za razliku od Danas, ni jedan srpski moćnik nije potrajao dvadeset godina - niti će ijedan potrajati - pa u to ime Danasovom menadžmentu, uredništvu, saradništvu i čtateljstvu čestitam dvadeseti rođendan sa željom da dožive i stoti.

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: