Duboko grlo: Zašto je zapravo pala vlada, i zašto je HNS u koaliciji s HDZ-om

Dosta više plakanja, oni koji ne vide zašto su Ivan Vrdoljak i Srećko Ferenčak žrtvovali jednu uglednu i pristojnu stranku, ne trebaju se više baviti politikom.

Nakon Tomislava Sauche, to se više ne zove naivnošću već glupošću.

Koalicijski potencijal Plenkovićevog HDZ-a javno se pokazao kada se premijer u zgradi Vlade fotografirao s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom. A njegov je sin zaposlen kao menadžer u »Konzumu« Ivice Todorića čiji bi »Agrokor« tata trebao istraživati u procesu stoljeća.

Zbog tog istog »Agrokora« pala je prva Plenkovićeva Vlada s Mostom koji je, zajedno s oporbom i Vrdoljakovim HNS-om, tražio smjenu Gazdinog čovjeka, ministra financija Zdravka Marića, ovog istog što sada bezbrižno igra tenis u Bolu dok rulja vrijeđa Janicu Kostelić. Plus što je Petrov kao građanin podnio kaznenu prijavu protiv Todorića, a Orepić kao ministar najavio kriminalističke istrage.

Naravno da nam se povraća od takvih ljudi koji Vladu nazivaju Titanicom, a onda se ukrcavaju na svadbeni brod s onim istim čiju su smjenu tražili. Naravno da nas obuzima mučnina kada stanoviti Štromar kojeg vlastiti narod u varaždinskom kraju nije htio izabrati za župana, sada za nagradu avancira u potpredsjednika nacionalne Vlade. Naravno da će to izazvati još veće gađenje prema politici i još veću apstinenciju na sljedećim izborima, ali zbog toga ne treba naricati poput šiparice koju je mladoženja ostavio.

Ništa se danas u Hrvatskoj ne događa slučajno i bez razloga, a onaj koji vam kaže da sada Plenkovića podržava zbog kurikularne reforme, pouzdano nosi neki krimen. Mala izlaznost, od oko 40-45 posto, pokazali su to i ovi lokalni izbori, savršeno odgovara HDZ-u da sa svojom vjernom vojskom birača zadrži apsolutnu vlast. Tamo gdje zaškripi, to se rješava političkom trgovinom ili već spomenutim »koalicijskim potencijalom«.

Zato Anka Mrak-Taritaš nije smjela pobijediti Milana Bandića, jer bi njegov pad opet otvorio put prema Ivici Todoriću, ne samo radi prenamjena i Kulmerovih dvora. Zato je Bandić znao još u nedjelju navečer da će Vrdoljakovi HNS-ovci pohrliti u pomoć pobjedniku Plenkoviću, a Mrak-Taritaš nije. Valjda Anka uplakanka barem zna da joj medijsku priču o obnovi Gunje i građevinaru kojem njezin muž nije platio obnovu stana servira u svojim novinama odvjetnik gospodina Bandića, Marijan Hanžeković, koji mu je svojedobno posudio 15 milijuna kuna kako bi izašao iz Remetinca. I koji zajedno sa Zdravkom Mamićem radi na pretvorbi »Dinama«.

Slijedite trag novca, savjetovao je tajanstveni insajder »Duboko grlo« novinare »Washington Posta« Boba Woodwarda i Carla Bernsteina dok su razotkrivali aferu Watergate.

I to je to. U Hrvatskoj se sve radi kako ne bi bilo tragača.

Branko Mijić, kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: