Dušan Petričić je dobitnik ovogodišnje nagrade za novinarsku hrabrost "Stanislav Staša Marinković"!

Godišnja novinarska nagrada "Stanislav Staša Marinković", koju dnevni list Danas dodeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, ove godine ide u ruke Dušana Petričića, karikaturiste, grafičara, ilustratora, profesora opreme knjige.

Hrabrost da perom beleži politička i društvena događanja u srpskoj Nedođiji uprkos upozorenjima da to ne prija takozvanom "državnom vrhu", koji se iz Vlade Srbije nedavno simbolično "preselio" na Andrićev venac, doslednost u stavu da "karikaturista ne sme da bude dobar i poslušan, već treba da radi svoj posao", kao i spremnost da bez dlake na jeziku javno iskaže svoje mišljenje o stvarnosti u Srbiji, preporučili su Dušana Petričića za laureata glavne "Danasove" novinarske nagrade.

Rođen je 1946. u Beogradu, gde je u klasi profesora Bogdana Kršića 1969. diplomirao na Grafičkom odseku Akademije za primenjene umetnosti. Sledećih 14 godina radio je kao karikaturista u Večernjim novostima. Veliku popularnost stekao i kao ilustrator knjiga za decu - uradio je više od 30 naslova, objavljenih na prostorima bivše SFRJ i Severne Amerike. Zajedno sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem i danas se smatra "timom snova" domaćeg izdavaštva za decu, na čijim su knjigama odrastale mnoge generacije. Sam Ršumović voli da kaže kako su Dušan Petričić, reditelj Timoti Bajford i on "vanbračna literarno-likovno-rediteljska deca Dušana Radovića - tim, čiji je Duško Radović i dalje kapiten". U saradnji sa Duškom Radovićem 1983. nastao je Petričićev kultni plakat "Bitka za Beograd", koji se na radost pre svega Beograđana preselio i na suvenire.

Od 1993, kad odlazi u Kanadu, redovno sarađuje sa nekoliko vodećih severnoameričkih novina. Njegovi radovi objavljivani su u NJujork tajmsu, Volstrit žurnalu i Toronto staru. Na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu predavao je opremu knjige i ilustraciju, a na Šeridan koledžu u Oukvilu animaciju i ilustraciju. Višestruko je nagrađivan za knjige i političku karikaturu.

Kao politički karikaturista zadužen za naslovnu stranu sarađivao je sa listom Politika od 2009. (četiri godine pre povratka iz Kanade) do 30. septembra 2016, kad je "sklonjen" zato što je u njegovim karikaturama bilo "previše" tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića. Pre toga bio je jedan od glavnih junaka putujuće izložbe Vučićeve SNS "Necenzurisane laži", zbog čega je zajedno s kolegama Predragom Koraksićem Koraksom i Markom Somborcem najavio tužbu protiv SNS, od koje se potom odustalo. Na Politikin jednostrani prekid saradnje odgovorio je prelaskom u NIN i knjigom karikatura "Kibicfenster". Na poslednjim ovdašnjim predsedničkim izborima javno je podržao kandidaturu Saše Jankovića. Dušan Petričić smatra da "ne postoji previše oštra karikatura - da je mera oštrine uvek adekvatna i mora biti adekvatna meri nepočinstva koje jedna vlast čini".

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: