Ekskurzija

Deco, sutra da vam roditelji dođu na roditeljski sastanak, tema je skupljanje para za ekskurziju. Obilazićemo manastire i crkve po Srbiji. 

„Super, jedva čekamo da vidimo Ravanicu, Manasiju, Ljubostinju i Studenicu“! 

„Ma kakve crne Ravanice, Manasije i ostali stari manastiri. Deco, vi kao da živite u prošlosti i ne želite progres. Kao da vam je neka bivša vlast isprala mozgove. Idemo da vidimo crkvu u Bajčetini i crkvu na brdu Bagdala kod Kruševca. Prva je zadužbina loze Nikolića, a druga Gašića“.

Ovih dana, po školama u Srbiji, mnogi razgovori između đaka i razrednih starešina tekli bi upravo ovako.

„A po čemu su poznata ta dva sveca“, upitao je neki radoznali đak.

„Pa vi deco baš ništa ne znate. Kao da sam školovala kompletne idiote. Obojica su podnela velike žrtve. Prvi je morao da se odrekne svih ovozemaljskih blagodeti koje sa sobom nosi funkcija predsednika i prepusti je Svevišnjem, a drugi je lutao po pustinji kao isposnik, đavo ga je kušao, ali on celih godinu i po dana nije poželeo funkciju“, pojasnila je razredna.

„Po čemu je interesantna prva, a po čemu druga crkva“, upitalo je neko dosadno dete. 

„U prvoj se nalazi čuvena freska Beli listić, kao i ikona Hrista razapetog na dve lopate, a tu su i sveci koji nose odlikovanja. U pitanju je ženska crkva, a zovu je još i zadužbinom carice Dragice. Što se tiče ove druge crkve, u njoj je najpoznatija freska Svetog Gašića Santoskog koja je čitavih godinu i po dana misteriozno plakala. Dalje, na jednom od njenih zidova prikazana je misteriozna mašina za telepromptovanje, a tu je i čuvena freska na kojoj je prikazan `Silazak u ad` sa likovima svih grešnika sa F dijagnozom koji nisu glasali za Srpsku naprednu stranku. I ne zaboravite da za ovu drugu crkvu važi pravilo da učenice i profesorke moraju da kleknu pred ikonom Svetog Gašića jer je takav običaj“, objasnila je razredna.

„A kojim novcem su izgrađene te crkve“, upitao je jedan učenik. 

„Sigurno nisu SMS-ovima građana. Tu privilegiju imaju samo bolesna deca, dok se ktitori crkava moraju pomučiti da nađu načine da niko ne sazna kako su sakupili toliko novca za gradnju crkava. A što se tiče one bolesne dece, u istim tim crkvama vernici se mogu moliti za njihovo zdravlje“, odgovorala je strpljivo razredna na pitanja sumnjičavih đaka

„U kojoj crkvi je ikona Svetog Vučića“, nastavio je jedan đak sa provokativnim pitanjima. 

„Iju, sram te bilo. Ne uzima se ime Svevišnjeg u usta tek tako. Ti mali, kao da si đak neke američke, a ne ove škole, čim stalno postavljaš nezgodna pitanja“, požalila se razredna.

„Mesta posvećena Vučiću obići ćemo jednom kada budemo išli u Hrvatsku, autobusom na liniji Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica, jer se tamo ljudi i dan-danas krste na pomen imena našeg predsednika. A ovu našu ekskurziju završićemo obilaskom Narodne biblioteke Srbije u kojoj se čuva kopija Miroslavljevog jevanđelja, koja je od nedavno postala sveta jer ju je dotakao Vučić prilikom inauguracije za predsednika“, otkrila je razredna i najavila novu ekskurziju za iduću godinu.

„Naredne godine ćemo ići do Bugarske gde se zidaju 24 manastira, sve zadužbine Svetog Malog Beogradskog. I nemoj da mi je neko falsifikovao potpise roditelja, školski grafolog će lako utvrditi da li je u pitanju original ili falsifikat“.

„A kada ćemo moći da vidimo zemunsku džamiju“, upita jedan đak.

„Sad je kasno za to... Deco, zašto se krstite? Još nismo krenuli na ekskurziju“.

Zoran Kesić i ekipa Njuz.neta, kolumna za nedeljnik NIN

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: