Evo ko će sve prisustvovati svečanom prijemu u Palati Srbija

Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan u petak od 18 časova u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.

Iz regiona, na ceremoniju dolaze predsednici Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, Borut Pahor, Kolinda Grabar Kitarović, Đorđe Ivanov i Filip Vujanović, kao i sva trojica članova predsedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Na ceremoniju dolazi i nekadašnji kancelar Nemačke Gerhard Šreder, kao izaslanik nemačke kancelarke i predsednika Anegele Markel i Valtera Štajnmajera, kao i visoki zvaničnici Rusije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Italije, Grčke, Azerbejdžana, Jermenije, Gruzije, Belorusije, Austrije.

Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije najavio inauguraciji će prisustvovati bivši predsednici države Milan Milutinović i Zoran Lilić, očekuje da će doći Borislav Jović, a da je Vojislav Koštunica sprečen.

Na ceremoniji će himnu Srbije otpevati dečji hor, a posle Vučićevog govora, biće izvedena pesma "Ovo je Srbija", nakon koje će uslediti zdravica, nastup ansambla "Vrelo", kulturno-umetničkog društva "Kolo", muzičkog sastava "Una saga serbica" i trubači Dejana Petrovića.

Zvanice će posle tog dela prijema obići salone koji predstavljaju različite krajeve Srbije, i biće posluženi hranom i pićem koji su specifični za te krajeve. U delu koji predstavlja južnu Srbiju biće im ponuđena pirotska peglana kobasica, a iz Vojvodine suhomesnati proizvodi i knedle.

Pored toga biće izložene i fotografije o Topličkom ustanku, dolama i portret vojvode Đorđa Petrovića Karađorđa i Miloša Obrenovića, maketa laboratorije Nikole Tesle na Long Ajlendu, prvi televizor proizveden u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Planirano je da poslanici Skupštine Srbije na ceremoniju dođu organizovano, autobusima iz Doma Narodne Skupštine, dok će novinari biti dovezeni sa platoa ispred Skupštine Beograda.

Ulice oko Palate "Srbija", prvenstveno bulevari Nikole Tesle i Mihajla Pupina, biće zatvoreni za saobraćaj od 16 sati, pa će doći i do izmena gradskog prevoza.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: