Evropski parlament: Kritike zbog “slučaja Savamala”, medijskih sloboda, izborne kampanje...

Srbija je u izvesnoj meri napredovala na putu ka EU, ali postoji ozbiljna zabrinutost u vezi sa vladavinom prava, uključujući nerasvetljavanje “slučaja Savamala”, slobodom medija, te vojnom saradnjom Srbije i Rusije, zaključci su Izveštaja Evropskog parlamenta, koji je usvojen na sednici EP u Strazburu.

Za tekst, čiji je autor izvestilac za Srbiju i šef Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvid Mekalister, glasalo je 524 poslanika, protiv je bilo njih 70, dok se od glasanja uzdržalo 79 evroparlamentaraca. Tekst je usvojen sa dodatnih osam amandmana, koji su u izvesnoj meri izmenili Nacrt rezolucije i koji se uglavnom odnose na “slučaj Savamala” i predsedničke izbore. Glasanju je prethodila je parlamentarna rasprava, održana preksinoć.

Kako za Danas objašnjava Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, usvojen je amandman slovenačke poslanice Tanje Fajon i rumunskog poslanika Viktora Boštinarua, “u kojem se oštro osuđuje retorika , korišćena tokom kampanje od strane vladinih zvaničnika i proladinih medija, a koja je bila usmerena protiv drugih kandidata”, a isti poslanici podneli su i amandman kojim se pojačavaju kritike na račun slučaja Savamala.

- Na već čuveni član 12, kojim se prvi put u nekom dokumentu EU pomenuo slučaj Savamala, “dopisani” su stavovi kojima se, između ostalog, izražava zabrinutost jer u toku godinu dana nije bilo nikakvog napretka u istrazi, uz poziv na brzo rešenje slučaja i na punu saradnju sa pravosudnim organima. Takođe se pozivaju vlasti da se uzdrže od optužbi na račun Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”. Zanimlljivo je istaći da su poslanici Evropske narodne partije, najveće grupe u EP, bili skeptični prema ovom amandmanu, tražeći, čak da se pojedini delovi ublaže. Na kraju se o amandmanu glasalo podizanjem ruku, pa je teško utvrditi ko je sve osim Mekalistera i nekolicine poslanika te grupe bio protiv, precizira naš sagovornik.

Dejvid Mekalister je izjavio da je poruka EP da Srbija ima budućnost u EU i da očekuje otvaranje još dva pregovaračka poglavlja. On je istakao da su “ tri tačke bitne na putu Srbije u EU - vladavina prava, ekonomske reforme i regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi”.

S druge strane, hrvatski poslanik Tonino Picula, ocenio je da Srbija “nije napredovala, naročito ne kada je reč o demokratiji”. “U nekoliko domena se može videti pogoršanje stanja - u oblasti slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i u oblasti vladavine prava”, smatra Picula.

U sličnom tonu, Tanja Fajon je konstatovala da se na papiru čini da je Srbija napredovala, “međutim, ono što čujem od strane građana Srbije, pokazuje suprotno - omladina kaže da je skoro nemoguće dobiti posao bez stranačke knjižice, dok izveštaji nevladinih organizacija pokazuju tendenciju opadanja vladavine prava, što je slučaj Savamale pokazao u praksi“. Ona je, takođe, osudila nedavne fizičke napade na novinare.

Austrijska poslanica Urlike Lunaček konstatovala je da postoji nekoliko pitanja koja izazivaju zabrinutost, uključujući “jaku retoriku tokom kampanje za predsedničke izbore koju su koristili vladini zvaničnici protiv drugih zvaničnika”, te “slučaj Savamala”. Ona je istakla da već godinu dana “nema istinske istrage o uništavanju privatne imovine” u tom beogradskom kvartu, a pomenula je i slobodu medija. “EP jasno stavlja do znanja da pretnje i nasilje protiv novinara i medija EU neće tolerisati”, navela je Lunaček.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: