Gde se završava varenje - pitanje koje je napravilo problem na testu za malu maturu

Skoro nijedna mala matura u Srbiji ne može da prođe bez problema. Ovog puta je nezadovoljstvo dela učenika i roditelja izazvalo pitanje na kombinovanom testu - Gde se završava varenje? Naime, đaci su odgovarali baš kako piše u udžbeniku, a nadležni to ne prihvataju kao tačan odgovor.

Osnovci u Srbiji uče da se varenje hrane odvija u tri faze, a da je poslednja u debelom crevu. Onda učenici to znanje pokažu na kombinovanom testu na maloj maturi i dobiju 0 bodova. Jer, tačan odgovor nije kako piše u udžbeniku. Ključ testa naime kao poslednju stanicu varenja priznaje samo tanko crevo.

Deo budućih srednjoškolaca je zato ostao bez boda, roditelji su se žalili - ali uzalud. Ključ je ključ - odluka je Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja koji piše i pitanja i rešenja.

"Konačna odluka je da promene u ključu neće biti. Znači odgovori kako su vrednovani tako će i ostati. Ono što se pojavilo kao problem je da u nekim udžbenicima to nije navedeno kao eksplicitna informacija, ali udžbenik ne može biti osnova za donošenje odluka u sistemu. Pošto je udžbenik pomoćno nastavno sredstvo, a nastavnik je taj koji će učenike uputiti u prave nastavne sadržaje", izjavila je Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.

U prevodu - učenici, ako vam je stalo do boda, slušajte pažljivo predavanja profesora, ne verujte pomno svakom slovu udžbenika. Struka, pak, tvrdi: nije problem ni u knjizi, ni u đacima, već baš u testu.

"Pa pitanje jeste onako malo problematično čak i za stručnjake kad pitate", kaže dr Predrag Dugalić, gastroenterolog.

Jer, gastroenterolog, sagovornik N1, tvrdi - na opšte pitanje iz testa teško je dati precizan odgovor. Objašnjava: 90% varenja završi se u tankom crevu, ali deo materija, u zavisnosti od toga šta jedemo, ipak ide na preradu i u debelo.

"Znači, varenje hrane može da se završi i u debelom crevu, pogotovo te teže svarljive materije. Međutim, konkretno se navodi hleb. E sad, ne mogu dece da znaju tačno do kakvih se materija hleb razlaže i gde se baš proces varenja završava hleba. Ali u svakom slučaju mislim da bi u ovoj situaciji generalno gde je svaki bod i pola boda je učeniku bitno bi trebalo ovo pitanje priznati, svim učenicima koji su odgovorili i tanko i debelo crevo i da sledeći put kada se postave ovakva pitanja da ne budu baš tako što mi kažemo trik pitanja, problematična, gde odgovor može da bude i ovakav i onakav", pojašnjava dr Dugalić.

Kako na sve reaguje Ministarstvo prosvete? Prebacuju odgovornost na Zavod koji angažuje autore pitanja, ali uveravaju: održaćemo sa njima sastanak kako bi razrešili dileme koje su se pojavile.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: