Gradski zavod: Dim sa deponije u Vinči nije opasan za zdravlje

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda saopštio je da na osnovu rezultata ispitivanja kvaliteta vazduha zbog požara na deponiji u Vinči, nisu konstatovane koncentracije zagađujućih materija koje mogu negativno uticati na zdravlje.

Zavod je naveo da uvidom u rezultate koji se dobijaju iz mreže mernih mesta kontinualnog monitoringa kvaliteta vazduha, nije konstatovano prekoračenje koncentracije zagađujućih materija, poput ugljen-monoksida, azot-dioksida i sumpor-dikosida iznad granične vrednosti za period praćenja od 24 časa.

"U ranim jutarnim satima konstatovani su pikovi povećanih vrednosti suspendovanih čestica ispod 10 mikrona, ali je koncentracija tih zagađujućih materija i dalje ispod granične vrednosti za period od 24 sata, kako je zakonski propisano praćenje i prikazivanje vrednosti navedenog parametra", navodi se u saopštenju.

Gradski zavod je naveo da posebno prati koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu na teritoriji naselja Lešće, Višnjička banja, Višnjica, Rospi ćuprija, Karaburma, Krnjača, Kotež, Borča, Mirijevo i Zvezdara.

"Neprijatne senzacije koje povremeno imaju građani tih naselja su vezane za konkretne metereološke uslove, koji u toku kasnih večernjih i ranih jutranih časova pospešuju zadržavanje oslobođenih zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere", objašnjava Zavod za javno zdravlje.

Građanima je preporučeno da tokom noći i dela prepodnevna drže zatvorene prozore i ne borave na otvorenom u slučaju pojave dima i neprijatnih mirisa.

Na deponiji u Vinči 18. maja je izbio požar koji su vatrogasci gasili dva dana, između ostalog i zatrpavajući delove deponije zemljom.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: