Gručonarcizam

Najavljeni duel dveju psihijatrica, Slavice Đukić Dejanović i Sande Rašković Ivić, koje su - sasvim u duhu svog poziva - subspecijalizirale srpsku politiku, bio je, štono se kaže, must read, pa sam sabajle u četvrtak pohitao na trafiku da kupim NIN ne bih li se obavestio o duševnom zdravlju nacije i nacijinog novopredsednika, Vučića.

I - šta kažem? Evo šta: na osnovu pročitanog stekao sam snažan utisak da su se srpske podele proširile i na srpsku psihijatriju, a da su naše psiho-dame, mnogo više pod uticajem psihologija Aleksandra Vulina (SĐD) i Boška Obradovića (SRI) nego Frojda i Junga. Dobro, de, nisam očekivao da će nam SĐD i SRI u manje-više neobaveznom razgovoru osvetliti mračne ponore srpskog kolektivnog i ličnog (Vučićevog) nesvesnog, ali na momente sam pomišljao da bi bilo mnogo probitačnije da je NIN-ova novinarka umesto doktorki na sučeljavanje pozvala dva njihova otresitija pacijenta ili čak dva slučajna prolaznika - jednog esenesovske, drugog (bez)obrazno-deesesovske provenijencije - koji bi rekli u dlaku isto što i dr SĐD i dr SRI.

Uprkos preovlađujućem politikantskom tonu, dostojnom Večernjih Novosti i Informera, u damskom je razgovoru ipak bilo i natruha dubinske psihologije pa je u jednom momentu SRI postavila dve "teške" dijagnoze - jednu za Batu Gašića da je keramičar, a drugu za Vučića da je narcis. SĐD se složila (biće za to degeneka) da je Vučić narcis, ali da je u njegovom slučaju u pitanju "zdrav narcizam", to jest - "uvid u sopstvene realne kvalitete i način da se te ideje promovišu".

Za razliku od SRI, a glede Bate Gašića, doktorka Slavica smatra da u bivanju keramičarem nema ničeg patološkog ili, daleko bilo, sramotnog, sa čime sam definitivno saglasan, uz opasku da je to jedno vrlo opšte mesto, da to znaju i vrapci pod strehom pustoline u Nemanjinoj, ali da se isti ti vrapci čude šta je keramičara kvalifikovalo za mesto popečitelja vojnog, a potom za šefa Udbe.

Bilo je tu, da prostite, i Sandinih seksističkih momenata - poređenja Vučića sa slučajem devojke koja je u toku pet godina "četiri puta bila nevina" - da bi se razgovor u jednom trenutku dotakao i mojih omiljenih tema - analne fiksacije i patološkog dupeuvlačenja - koje je SRI ( što je velika novotarija u psihijatriji) eufemistički opisala kao "fiksacija na fotelju". Da sad ne bih zalazio u sitna crevca - a karakteri ionako cure - onima sa dobrim stomacima preporučujem da pročitaju razgovor, a ja kolumnu privodim kraju komentarom na završnu konstataciju doktorke Slavice da su "razlike između nje i uvažane koleginice samo filigranske". U pravu ste, doktorka, razlike između vaše i Sandine politike je i manja od filigranske, a to i jeste naš problem.

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: