Hoće li Bruna Esih uspjeti 'slomiti' Milana Bandića?

Iako je bez puno muke osvojio i šesti mandat na čelu Grada Zagreba, Milanu Bandiću neće biti lako složiti većinu u Gradskoj skupštini. On se, međutim, previše ne zabrinjava oko stvaranja većine u gradskom parlamentu, bez čije potpore njegovi prijedlozi neće tako lako prolaziti.

Milan Bandić nije se dao impresionirati vrućim plesom u povodu otvaranja Europskog rukometnog prvenstva na pijesku. Pa tako ni novinarskim pitanjima ima li većinu: "To je posao koji sam povjerio svojoj zamjenici.

Vjerojatno pokazujete neki interes za pregovore? "Ne, ja u tome ne razmišljam. Imate valjda neke informacije? vjerujte, nisam ni 2009-2013. nikog imao u skupštini pa je grad Zagreb živio, a gradonačelnik dobio mandat svoj", poručio je Bandić.

Ipak, bilo bi lakše s većinom. Iako u HDZ-u tvrde da još nisu odlučili, neke informacije već kolaju:

"Da će HDZ ući u koaliciju s gospodinom Bandićem, to znači 21 ruka na konstituirajućoj gradskoj skupštini, 5 Esihovih neće, ali znamo za gradonačelnika i njegovo umijeće pregovaranja, pa neću zapisati u kamenu da će to tako biti, kaže  Anka Mrak Taritaš, nezavisna vijećnica u Gradskoj skupštini.

Uvjet za pet glasova Brune Esih promjena je Trga maršala Tita.

"Svatko tko zagovara da to mijenjamo u skupštini razmišlja Titovom glavom, a ja Titovom glavom ne razmišljam. Ja želim razmišljati glavom svojih sugrađana, Nikad ih nitko nije pitao, a uvijek se u njihovo ime odlučivalo", komentira Bandić zahtjev Esih.

"Imao je 17 godina za taj referendum. Očito traži izlaz da bi stvorio većinu, ali ne znam kako će taj izlaz naći jer lista Brune Esih eksplicitno traži da to promijeni Skupština, a ne građani na referendumu", kaže Sandra Švaljerk, nezavisna vijećnica u Gradskoj skupštini.

Koje će se pitati jesu li za pomjenu Trga, ali i još nešto:

"Kako žele da se zove ili Sveučilišni ili Kazališni...da se povuče crta i napravi pravi posao", dodaje.

Možda se Esih, koja danas nije odgovarala na poruke, predomisli. S njezinih 5 i s HDZ-ovih 7 mandata, Bandić bi imao većinu, ali dok je nema na meti su vjerojatno i drugi vijećnici. Čini se zasad nesalomljivi:

"Mi smo jedna homogena grupa, sastajemo se, zapravo brusimo stavove oko nekih bitnih pitanja, oko toga hoćemo li biti oporba ili podržati Milana Bandića ne trebamo razgovarati, taj stav smo izbrusili prilično davno", kaže Švaljek.

A prilično nedavno Tomislav Stojak, s još troje kolega, bio je homogena skupina iz HNS-a. On je u stranci ostao, a trojka osniva i u Gradskoj skupštini nezavisni klub. Razbijeni jesu, ali prema Bandiću isti stav:

"Ne, ja ne funkcioniram tako, ako će i pokušati, naići će na zid odbijenice", poručuje Stojak.

Bandić se zasad ne zamara:

"Nigdar nije bilo da ni nekak bilo, nigdar ne bude, da ni nekak bude", slikovit je bio Bandić.

Konstituirajuća sjednica Gradske skupštine sazvana je za 29. lipnja. Prvi test za većinu. Ipak onaj puno važniji jest proračun krajem godine. Padne li on, pada i Bandić. Ali o tom potom.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: