Hrvatska kao Erdoganova Turska i Putinova Rusija

Novi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tvrdi da je policija u slučaju Janice Kostelić postupila po svim pravilima struke, uvjeravajući usto da u ovom slučaju nema ni govora o narušavanju slobode govora. Time je HDZ-ov ministar de facto priznao da u brojnim drugim slučajevima, u kojima policija nije s istom revnošću privodila huligane i verbalne nasilnike, nije postupala po pravilima struke, što je, dakako, porazna činjenica za zemlju u kojoj je politizacija represivnog aparata jedan od ključnih pokazatelja invalidnosti našeg demokratskog sustava.

Kako to da policija nije privela Velimira Bujanca i njegove pobočnike kada je provalio u ured Mirjane Rakić? Što je tada spriječilo policiju da privede one koji su joj urlali ustaške pozdrave i vulgarno prijetili? Zašto policija nije bila podjednako stroga i kada je riječ o verbalnom nasilju prema ljudima koji su došli u splitski HNK pogledati predstavu Olivera Frljića?

Zato je reakcija policije u ovom slučaju toliko važna. Neprihvatljivost onog što se dogodilo u Supetru neupitna je. Takav brutalni i vulgarni diskurs zaslužuje samo osudu i nemoguće ga je ičim opravdati. No, zbog toga se u demokracijama ljude ne šalje u zatvor. I zato je ovdje isključivo sporna reakcija policije na taj događaj, osobito zbog činjenice da se ovdje radi o prvom velikom ispitu novog ministra policije, ispitu kojeg Božinović nije položio.

Samo dan ili dva nakon HDZ-ovog preuzimanja MUP-a – tog HDZ-ovog »mračnog predmeta želja« – policija je počela hapsiti ljude koji su sudjelovali u vulgarnom napadu na HDZ-ovu dužnosnicu, koju verbalni nasilnici smatraju najodgovornijom za neprovođenje Zakona o sportu.

Policija je inzistirala na njihovom pritvaranju iako za to u ovom slučaju nisu ispunjene zakonske pretpostavke, niti je u postupcima koji se vode zbog kršenja javnog reda i mira uobičajeno, pogotovo u slučaju kada zakon dopušta mogućnost da ih se kazni novčano. Zato policija ovim slučajem – koji, kolikogod bio neprihvatljiv i uznemirujući, ipak nije više od verbalnog napada – šalje simboličnu poruku kako će se postupati u budućim sličnim slučajevima.

Božinović je drakonski postupak policije – usporediv s ponašanjem policije u Erdoganovoj Turskoj ili Putinovoj Rusiji – objasnio činjenicom da je »skupina od više desetaka muškaraca na jedan vulgaran način vrijeđala ženu i to je sigurno za svaku osudu«.

Time je Božinović HDZ-ovu državnu tajnicu za sport reducirao na njezinu spolnu odrednicu, što je u ovom slučaju apsurdno. Znači li to da bi u obrnutom slučaju, da je 10 žena izvrijeđalo nekog državnog tajnika, Božinović opet rekao da je 10 žena vrijeđalo muškarca?

Ne, Janica Kostelić nije brutalno javno izvrijeđana zato što je žena, a još manje zato što je slavna skijašica, nego isključivo zato što je HDZ-ova državna tajnica za sport. 

Denis Romac, kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: