Hrvatska - zemlja Sofijinog izbora

Sedmero djece oboljele od smrtonosnog tumora neuroblastoma ne može u javnoj bolnici dobiti lijek koji im znači neku šansu za preživljavanje. Lijek je jako skup. Klaićeva dječja bolnica u Zagrebu ima budžet za takozvane skupe lijekove, ali terapija za ovih sedam malih pacijenata koštala bi 10,5 milijuna kuna, a to je otprilike svota koju im HZZO odobrava za cijelu godinu. Bolnica već odavna moljaka da im se sredstva povećaju jer ovo je samo jedna od teških bolesti i malformacija kod djece koja traži intervenciju skupim medikamentima. Ali sustav je ostao gluh.

Kad su mediji alarmirali cijelu zemlju oko ovog uznemirujućeg slučaja, počele su naše uobičajene birokratske igre, razvlačenje, mudrovanje i prebacivanje loptice s jedne na drugu temu i instancu. Te lijek nije na listi HZZO-a (Zašto nije i nije mogao biti? A može biti i već jest u Srbiji i Sloveniji?) Te nema novca. Te nije to spasonosni preparat, njegova je efikasnost (»samo«) 20 posto. A ministar zdravstva Milan Kujundžić podučio nas je da sustav ne može davati novac preko reda i navrat nanos, nego se »mora poštivati procedura«. U slavu »svete procedure«, zato je u utorak prošlog tjedna osnovao povjerenstvo Ministarstva i HZZO-a. »Povjerenstvo će izreći svoje mišljenje o lijeku kako bismo onda, po uvidu u mišljenje Povjerenstva, mogli poštovati dobivene smjernice« – izdiktirao je Kujundžić u priopćenju za javnost. Sastanak povjerenstva zakazan je za jučer.

Dok djeca leže u bolničkim krevetima u strašnim mukama, a očajni se roditelji nadaju milosti službenih odluka, tjedan dana čekanja samo da se organizira sastanak. Ali, naravno, u srijedu popodne počeo je produženi vikend pa je sustav zgrabio kupaće gaće i strugnuo do ponedjeljka na more. U samo tri dana, dok se blaženi sustav sunčao u slavu Tijelova, građanska udruga »Solidarna« skupila je 30 tisuća potpisa da se djeci hitno pomogne i poslala ih Plenkoviću. Traže da se sredstva za lijekove odobre na telefonskoj sjednici Vlade jer, kako ispravno upozoravaju, a to zna i posljednji laik, »sedmero djece nema vremena čekati«. Kako će se ova degutantna sramota razriješiti, hoće li djeca uopće dobiti lijek i kada, to ne znamo. Ali u pravu je jedan od donatora novca za pacijente Klaićeve. Zabranio je novinarima da pišu o njemu jer ima puno većih tema. – Na primjer kako Vlada sebi kupuje automobile, a nema za djecu.

A temeljna je stvar da se Hrvatska pretvorila u državu Sofijinog izbora. Kao u Pakulinom kultnom filmu Sofijin izbor, gdje zatvorenicu u nacističkom logoru Aushwitz prisiljavaju da izabere jedno od svoje dvoje djece, a drugo će biti ubijeno, tako se i kod nas svaki dan odvija mengeleovski izbor između onih koji će dobiti adekvatnu i pravovremenu medicinsku pomoć i onih koji neće.

Bankrotirano zdravstvo, koje je puno više u dugovima zbog betonirane dezorganizacije, nereda i korupcije, nego zbog opravdanih razloga, jedne će spasiti, a druge ne. A za reformu ni Kujundžić ne pokazuje kapacitete. Evo mi prijatelj javlja da su ga na Radiologiji na Sušaku upravo naručili na magnetsku rezonancu za: 28. veljače 2019.! Možda crkne prije toga. Pa ako Kujundžićevo povjerenstvo, pod pritiskom zgrožene javnosti, sada odluči da ipak treba dati nešto novca za djecu u Klaićevoj, ali sve ipak ne, koje li će dijete iz Klaićeve odabrati da mu se kupi lijek, a koje će pustiti niz vodu?

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: