Hrvatski dužnosnici pomažu Srbiji za 800 eura po danu

Otkako je premijer Plenković objavio kako će Marija Pejčinović Burić zamijeniti ministra vanjskih i europskih poslova Davora Stiera, iz njezine se duge biografije bavljenja europskim integracijama izdvojio jedan segment – onaj savjetnički, vezan za europski put Srbije.

No buduća ministrica samo je jedna od niza hrvatskih bivših i sadašnjih dužnosnika i eksperata koji su aktivno bili uključeni u duge i teške pregovaračke procese prilikom pristupanja EU te su nakon toga pronašli novu unosnu nišu, svoju ekspertizu, često preko međunarodnih institucija, fondacija ili kuća, "prodaju" državama s europskom perspektivom – Srbiji, Kosovu, Albaniji, BiH. Plaće hrvatskih konzultanata, koji su iznimno cijenjeni i traženi za projekte međunarodnih fondacija, jer je riječ o "svježim" stručnjacima, najbolje upućenima u problematiku pregovora, dosežu i više od 800 eura po danu, posebice ako je riječ o "teškim" poglavljima, kao što je pravosuđe, piše Večernji list.

Tako je u Srbiji na harmonizaciji pravosuđa radio, ali i još radi, sadašnji državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, Kristian Turkalj. Taj je stručnjak do 2013. također radio u Ministarstvu i bavio se najkompliciranijim poglavljem – onim o pravosuđu, nakon čega je krenuo u privatne vode. Kako je početkom ove godine ponovno imenovan za državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa, zatražio je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ocjenu smije li dovršiti dogovorene poslove. Povjerenstvo je ocijenilo da smije za vrijeme obnašanja funkcije državnog tajnika za svoje trgovačko društvo Europa održati 10-dnevne radionice u sklopu projekta Podrška strateškom upravljanju i razvoju EU integracijskih sposobnosti Ministarstva unutarnjih poslova Srbije. Do sada su, prema tamo citiranom rasporedu rasporedu, održane dvije radionice, a treća slijedi najesen. U odluci Povjerenstva također se prenosi kako je po ugovoru između tvrtke Euphorum, konzultantske tvrtka iz Berlina, koja je formalno angažirala Turkalja, "naknada stručnjaku po danu edukacije iznosi 650 eura" te će "primiti paušal naknade troškova u iznosu od 280 eura te paušal dnevnice u iznosu od 100 eura po danu".

I sadašnja ministrica gospodarstva Marina Dalić, nakon što je 2015. nakratko izašla iz politike, za Međunarodni monetarni fond bavila se reformama vezanim uz javne financije za zemlje regije u procesu pristupanja Europskoj uniji, posebno Srbije.

U Srbiji, a posebice na Kosovu, radi i konzultantska kuća Tamare Obradović Mazal, ekspertice i nekadašnje dužnosnice Ministarstvu gospodarstva, koja je bila i zamjenica glavnog pregovarača Vladimira Drobnjaka. U Srbiji su kao konzultanti aktivni i Miroslav Božić, koji je dugo bio kreator agrarne politike u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske i Ružica Gelo koja je vodila pregovore u poglavljima Poljoprivreda i ruralni razvitak, Sigurnost hrane, i veterinarstvo, Ribarstvo te sudjelovala u pregovorima o poglavlju Zaštita potrošača, piše Večernji list. 

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: