Imenovanje Brnabić "klasičan potez" Vučića

Urednik srpskog izdanja časopisa "Le Monde Diplomatque" Ivica Mladenović izjavio je da imenovanje Ane Brnabić za mandatarku za sastav nove Vlade i njen izbor za premijerku neće ništa promeniti u odnosima u državi niti na međunarodnom polju. Ovo je potez da se međunarodnoj zajednici predstavi da su manjinska prava u Srbiji bolja nego što ona jesu.

Gostujući u Novom danu na N1, Mladenović je rekao da je imenovanje Brnabić "klasičan" potez predsednika Aleksandra Vučića. "To je klasična tehnologija vladavine Vučića, gde se namerno izaziva neka veštačka kriza, a onda on pojavljuje kao spasilac", kaže Mladenović.

"Ukoliko gledamo formalno, njeno imenovanje nije nešto što je podržano od građana, ona je nametnuta od Vučića i predstavljaće maskotu. EU će svakako pozdraviti njeno imenovanje, ali nikakvih posebnih uticaja to neće imati na međunarodnom planu", kazao je Mladenović.

Mladenović je izjavio i da otvaranje novih poglavlja 7 i 29 neće bitnije približiti Srbiju Evropskoj uniji.

"Za sada ne postoji koncenzus o primanju novih članica u EU i otvaranje novih poglavlja je priča za unutrašnju upotrebu. EU mora da se konsoliduje i odluči u kojoj formi će nastavi da egzistira. Do tog momenta Srbija neće biti deo EU", rekao je Mladenović i dodao da Srbija svakako treba da nastavi reforme, nezavisno od EU, ali da mu aktuelna politička elita "ne daje nadu da će te reforme biti sprovedene".

Dodaje da će aktuelna politika nastaviti da "vodi zemlju dublje u kapitalizam, što će dovesti do slabljenja prava radnika, još većeg siromaštva, u korist bogataša", a da će na kraju "Ana Brnabić biti napadana zbog svih loših ekonomskih posledica".

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: