Inauguracija - događaj kao Titova sahrana

Novinar Nedeljnika Nenad Čaluković rekao je da je sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa poslanicima SNS povodom podrške Ani Brnabić kao mandatarki, trebalo da pokaže, osim disciplinivanja, da je to Vučićeva vlada i da će on biti mentor te vlade, i dodao da možda ima naprednjaka nezadovoljnih izborom, ali se oni ne bi usudili da glasaju protiv.

Da je išlo sve glatko ne bi bilo zanimljivo, rekao je Čaluković komentarišići navode da su neki od poslanika SNS rekli da će za Brnabić glasati samo zato što ju je Vučić predlozio.

„Osim poslanika SNS koji tvrde da će poslušati Vučića, verujem da ima i onih koji gunđaju u četiri zida i koji su nezadovoljni izborom mandatara, ali ne verujem da bi se bilo ko osmelio u skupštini i glasao protiv njegovog izbora“, kazao je on, gostujući u Novom danu.

Čaluković tumači imenovanje Ane Brnabić za mandatarku kao Vučičev "ustupak Zapadu", a najave da će ona preuzeti samo ekonomiju u vladi, dok bi se politikom bavio Ivica Dačić kao „pomeranje ka Rusiji“ koja je očekivala lidera SPS na tom mestu.

„Tom porukom je Vučić umirio oba tasa na vagi i možda ćemo imati premijera i vladu koji će biti okrenuti i ka Briselu i ka Moskvi“, kazao je gost Novog dana.

Čaluković ocenjuje da očekuje da će lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ostati pri svom stavu i da neće glasati za Brnabić, i dodao da bi u tom slučaju trebalo i da napusti koaliciju.

„Očekujem da ostane pri stavu, ali očekujem i da saopšti da napušta vladajuću koaliciju. Ovo je situacija - ili jesi ili nisi, to su pitanja izbora premijera i glasanje budžeta. I Palmi i Zukorliću je bolje da sami izađu iz vlade nego da čekaju da ih Vučić izbaci“, ocenio je on.

Ružić u vladi veće iznenađenje nego izbor Brnabić

Čaluković je rekao i da će veće iznenađenje od izbora Brnabić za mandatakru biti ako funkcioner SPS Branko Ružić bude bio u vladi.

„To je veće iznenađenje nego što je Brnabić na mestu premijerke. Imajući u vidu šta je sve pričao o vladi i Vučiću, bilo bi baš iznenađenje da on bude u vladi“, kazao je.

Dačić je lukav i mudar, dodao je, i vidi da je ovo prilika da vrati stranci identitet. „Ovo je Dačićev poslednji potez da vrati SPS na staze i identifikaciju stranke što bi sa više ministara u vladi možda postigao“, zaključuje novinar.

Povodom predstojeće inauguracije Vučića za predsednika Srbije, Čaluković je ocenio da takvog događaja, sudeći po najavama ko će sve od zvaničnika doći, nije bilo od sahrane Josipa Broza Tita.

"Sudeći po najavama ko će doći, tako u Beogradu nije bilo od Titove sahrane. Značajan je za Srbiju dolazak tolikih funkcionera, pre svega Kolinde Grabar Kitarović, ona je najznačajnija imajuću u vidu zategnute odnose u regionu… Mada bih voleo da vidim i Zaeva“, rekao je on.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: