Joška Broz: Na sahrani mog dede bilo 38 šefova država

Tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će na njegovom prijemu u Palati Srbija, povodom inauguracije doći najveći broj svetskih državnika, nakon sahrane Josipa Broza Tita (maja 1980.), za pojedine sagovornike Danasa predstavlja paradu laži, nasilja i kiča, ali i pretenciozno morbidno poređenje.

Predstavnici vlasti, međutim, tvrde da je takvo poređenje izuzetno umesno i da dolazak tolikog broja gostiju iz sveta predstavlja poštovanje prema Srbiji i njenom predsedniku Vučiću.

Joška Broz, poslanik sa liste socijalista, koji je bio svedok i učesnik sahrane svoga dede Josipa Broza Tita, kaže za Danas da u ovom trenutku ne može da poredi ta dva događaja - sahranu Tita i inauguraciju Vučića. "Ono što je sigurno na sahrani moga dede bile su 124 zvanične delegacije, od čega 38 šefova država - kraljeva i predsednika, pet prinčeva, šest predsednika parlamenata, deset predsednika vlada i tako redom. U međuvremenu Jugoslavija se raspala, a Srbija je znatno manja država nego što je bila SFRJ", kaže Broz za Danas.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: