Kakva je budućnost Davora Ive Stiera?

Dojučerašnji potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier naprasno je dao ostavku kako bi širio demokršćanske vrijednosti. Što to konkretno znači i kako to komentiraju vladajući, ali i u oporbi? Kakva je budućnost čovjeka kojeg je Andrej Plenković do jučer zvao prijateljem, a danas kolegom?

Iako to nije jasno rekao, ulazak HNS-a u koaliciju presudio je ostavci Davor Ive Stiera. Predrag Štromar je preuzeo Ministarstvo graditeljstva, ali još ne otkriva koji će resor pokrivati kao potpredsjednik:

Iako Stier odlazi iz Vlade, ostaje na važnoj funkciji političkog tajnika HDZ-a. 

Što je iščitao premijer Andrej Plenković, teško je reći. O svom dojučerašnjem bliskom suradniku hladno i rezervirano:

"Ono što želim, želim da HDZ bude čvrsto usdiren na desnom centru, ako kolega Stier jest na tom tragu, dobrodošao je. Od njega očekujem lojalan i angažiran rad u Saboru."

Plenković također ističe da je neobično što politički tajnik nije sudjelovao u procesima preslagivanja većine, ostavkom nije iznenađen, a u HDZ-u nisu ni drugi:

"Ja osobno nisam iznenađen. Ponavljam za tu odluku nisam znao, ali nisam iznenađen, na neki način sam to očekivao", kazao je Stierov prethodnik Miro Kovač.

Za političku stabilnost nekima nije problem skakati iz ministarstva u ministarstvo. Kad ste toliko lojalni šefu, onda vas Stierov potez može i čuditi:

"Ne ulazim u razloge zbog čega je on dao svoju ostavku. Ja nisam taj koji bi zbog nezadovoljstva i nekih političkih neslaganja odustao od stvaranja bolje Hrvatske", kaže ministar Lovro Kuščević.

Bolju Hrvatsku želi i Stier. Pitanje je koliko se ona poklapa s premijerovom boljom Hrvatskom. Stierov odlazak u Sabor gdje ga deklarativno svi s veseljem očekuju, ne mora i vjerojatno neće biti "med i mlijeko":

Izbori su zasad izbjegnuti, HDZ-ova desnica tiha. Do prve prilike. Stier u Sabor "seli" idućega tjedna.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: