Klaićeva nema dovoljno novaca za lijek teško bolesne djece: 'Nisu krivi HZZO i Ministarstvo. To su dobri dečki'

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je početkom svibnja novi lijek, Dinutuximab beta Apeiron, koji i za 20 posto povećava šansu za preživljenje djeci oboljeloj od visokorizičnog neuroblastoma, rijetke vrste zloćudnog tumora koji najčešće pogađa djecu mlađu od pet godina, a nastaje u stanicama nadbubrežne žlijezde. Riječ je o jedinom odobrenom lijeku za provođenje imunoterapije kod djece oboljele od te zloćudne bolesti u Europi.

Ipak, naše zdravstvene institucije nisu pronašle 10,5 milijuna kuna za liječenje sedmero djece koji u Klaićevoj boluju od te bolesti.

Taj je iznos gotovo kao cijeli godišnji limit za lijekove u Klaićevoj ili jedan njihov ukupni mjesečni proračun koji iznosi 10,5 milijuna kuna. Iako ovo nije čarobni lijek koji garantira izlječenje svima, on povećava šansu preživljenja za 10 do 20 posto

"Kao ravnatelj dječje bolnice, ali i kao čovjek, nikada ne bih smio biti doveden u situaciju da moram birati kojem ću djetetu dati lijek, a kojem neću", kazao je v.d. Ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb dr. Zoran Bahtijarević.

Dr. Bahtijarević je mišljenja i kako se u medijima stvara kriva slika o ovom slučaju, piše 24 sata.

"Jako sam razočaran što se u javnosti formira mišljenje da su Ministarstvo zdravlja i HZZO krivci za ovu situaciju, a mi smo dobri dečki koji to žele promijeniti. To nije točno, Klaićeva zajedno s obje institucije traži rješenje i način da legalno lijek bude dostupan i ovdje. No treba imati na umu da smo mi pravna država sa zakonima koje treba poštivati", kazao je Bahtijarević.

Da bi se lijek mogao koristiti u Hrvatskoj, potrebno je da prođe relativno kompliciranu proceduru u kojoj nositelj liste odobrenja, tj. predstavnik proizvođača treba pokrenuti postupke da se takav lijek nađe i  listi lijekova HZZO-a, a zatim i na listi posebno skupih lijekova kako bi bio dostupan svoj djeci.

Trenutno jedini način da se dođe do lijeka jest taj da bolničko povjerenstvo odluči kupiti lijek na trošak bolnice, što je u ovom trenutku nemoguće s obzirom na potrebe za liječenjem i druge teško bolesne djece koja se nalaze u Klaićevoj.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: