Ko će biti svi predsednikovi ljudi?

Nakon inauguracije nije sasvim poznato ko će činiti najuži krug saradnika predsednika Vučića, a on sam poručuje da neće puniti kancelarije i da još iz Vlade ima ljude sa kojima sarađuje.

Analitičari onaj poznati deo tima vide kao težnju Vučića da bude okružen najbližim saradnicima iz partije, ali i da ojača sastav tamo gde su mu i ustavna ovlašćenja najveća.

Najuži krug saradnika u budućem petogodišnjem mandatu, Aleksandar Vučić ni po preuzimanju dužnosti na Andrićevom vencu, ne otkriva:

"Važno je koliko ste marljivi, a ne da punim kancelarije. I nema tamo Bog zna koliko kancelarija, sve su saloni, videli ste dole na prvom spratu – 4-5 salona. Tako da... Ja nikad nisam bio fasciniran salonima tako da jedva čekam da se do kraja godine iselim odande iz u neke kancelarije, gde može da se normalno radi“, kaže Vučić.

Poznato je da će na funkciji generalnog sekretara biti Nikola Selaković, o medijima savetovaće ga i dalje Suzana Vasiljević. Mediji spekulišu da će savetnik za bezbednost biti doskorašnji direktor BIA Aleksandar Đorđević, ali i da bi se tom timu mogao priključiti Siniša Mali, po odlasku sa mesta gradonačelnika.

Bojan Klačar iz Cesida za N1 kaže da sastav kabineta, šalje dve poruke.

"Prva je da želi da u ključnim stvarima bude okružen svojim najbližim ljudima iz stranke i to je ono što će biti, prevashodno uloga Nikole Selakovića i drugo za očekivati je da određenim imenovanjima, a posebno gospodinom Đorđevićem za bezbednosnu politiku, želi da u svom kabinetu ojača savetnike za spoljnu politiku i za bezbednost, jer tu predsednik Republike Srbije ima nešto veća ovlašćenja u odnosu na ono što je unutrašnja politika."

Klačar očekuje da u uži izbor uđu i nestranačke ličnosti. A budući generalni sekretar - uprkos upornim pozivima nije bio dostupan za komentar. Nikola Selaković ima 34 godine, rođen je u Užicu, po struci je pravnik, visoki je funkcioner SNS-a i bivši ministar pravde i državne uprave. Od 2008. je u redovima naprednjaka, u stranačkom Glavnom i Izvršnom odboru, te predsednik Pravnog saveta. Od 2012. i član Predsedništva stranke.

"Poverenje koje Aleksandar Vučić ima u njega je toliko da on može da mu prepusti organizaciono i logističko upravljanje njegovim kabinetom i u tom smislu je taj izbor očekivan, on nam naravno pokazuje jednu drugu stvar samim tim ne pripada ili nije pripadao nikada onom krugu ljudi koji će biti budući premijer“, ocenjuje Klačar.

Koji će biti prvi strateški koraci kabineta još se nagađa. Pouzdano se, međutim, zna da će zaposleni u Službi predsednika ustajati sat vremena.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: