Krk slavi izbor Ane Brnabić: Oj, Ano, oj Anicee...

Činjenica da će srpsku Vladu prvi put u istoriji imati priliku da sastavi žena, i da je ona pripadnica LGBT zajednice, izazvala je ogromnu pažnju ne samo u regionu, nego i u svetu. Bilo je reakcija političara i medija, ali i građana susednih država.

Vest o prvoj javno deklarisanoj gej premijerki, u Srbiji i na Balkanu našla se na stranicama najuglednijih svetskih medija, poput BBC-a, Guardiana i Independent-a. Ipak najviše su joj se radovali u komšiluku. Na ostrvu Krk, odakle potiče njena porodica, čak su joj i zapevali "Oj Ano, oj Aniceee.. Napred Ana!".

Nisu ni sumnjali, kažu, da će Ana Brnabić postati premijerka.

"Gospođa Ana Brnabić je stvarno jako pametna žena, ona je od rođenja tu i stalno je provodila vreme sa babom i dedom i sa svojom porodicom, tako da mi smo bili svi sigurni da će ona to dobiti", rekla je Stanka Subotić iz Stare Baške.

Reakcije stižu i od od političara iz regiona. Predsednik Republike Srpske prvo je uljudno čestitao Brnabić na izboru, a potom ga je jedan novinar podsetio na izjavu iz 2008. godine, kada je rekao da "neće njemu razni pe*eri ulaziti u kabinet".

Na pitanje da li će aktuelnom mandataru biti dozvoljen ulazak u Palatu Republike Srpske, Dodik je odgovorio: "Naravno, što? A za ono što sam ja rekao? A ja. Što tebe to baš toliko interesuje?...Je l' ti predstavljaš tu populaciju?"

Dolazak Brnabić na čelo Vlade može da znači bolje odnose Zagreba i Beograda, ocenjuju i hrvatski analitičari i predstavnici srpske manjine u hrvatskom saboru.

"Kao nestranačka osoba, kao osoba za koju se osim njezine spolne orijentacije, osim njene izrazito liberalne ekonomske i političke orijentacije ništa drugo ne veže i ne predstavlja nikakvu vrstu ograničenja za njezinu komunikaciju sa susedima", rekao je Milorad Pupovac, poslanik SDSS u hrvatskom Saboru.

"Mislim da je zapravo i sam Aleksandar Vučić svakako uzeo u obzir i to da ova kandidatkinja može relaksirati naše odnose, odnosno u svakom slučaju poboljšat ih jer teško da može ići na lošije", rekao je politički analitičar Denis Avdagić.

Vest o imenovanju Brnabić za mandatarku, odjeknula je i u Rusiji. Ruska gazeta piše da takav potez može da znači približavanje Srbije Briselu i udaljavanje od Moskve.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: