"Ljudima se s punim pravom gadi politika"

Gradski zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević iz platforme "Zagreb je naš" rekao je u subotu kako očekuje da će se u Skupštini formirati 'desna većina' predvođena Milanom Bandićem, ali i ocijenio da će ona biti vrlo 'tanka' i nestabilna te naglasio kako je platforma i protiv referenduma i promjene imena Trga Maršala Tita.

Očekujem da će se složiti desna većina koju će predvoditi stranka Milan Bandić 365, zajedno s HDZ-om i listom Brune Esih, a da će se SDP, zajedno s oba krila HNS-a, držati zajedno u opoziciji, kao i lista Sandre Švaljek, izjavio je Tomašević u emisiji "Intervju tjedna" Hrvatskog radija.

Ocijenio je, međutim, da će, ukoliko ne bude prebjega, većina u Skupštini biti "vrlo tijesna, tanka i nestabilna". Moguće je, smatra, da ta 'tanka' većina vrlo brzo pukne što će ovisiti o događajima na nacionalnoj razini te da na kraju godine 'padne' proračun i da se već 2018. ide na nove izbore.

Kad je riječ o vijećima gradskih četvrti, Tomašević kaže da će platforma "Zagreb je naš" tu nastojati spriječiti formiranje desnih većina. "Osvojili smo 21 mandat u vijećima gradskih četvrti, te 47 mandat u vijećima mjesnih odbora. U devet do 10 gradskih četvrti bi se mogla složiti većina u kojoj neće sudjelovati Milan Bandić i HDZ", rekao je.

U Zagrebu ima bitnijih tema od promjene imena Trga maršala Tita

Što se tiče referenduma o promjeni imena Trga maršala Tita, Tomašević je kazao da će četiri njihova gradska zastupnika biti protiv referenduma i protiv promjene imena tog trga. "Nameće se tema koja nije najbitnija tema većini građana ovog grada. Krajnja desnica ju nameće jer nema što reći o temama koje su bitne direktno za kvalitetu života građana. Bandić ide na solomonsko rješenje, kalkulira između lijevih i desnih birača. Mi smo protiv referenduma", rekao je Tomašević.

Također, Tomašević smatra nevjerojatnim da se u 16 godina vladavine Milana Bandića nije održao nijedan referendum u Zagrebu - ni o Jakuševcu niti o Dinamovom stadionu - a da se sada nameće promjena imena jednog trga. Ukoliko dođe do referenduma, smatra da će "izlaznost biti katastrofalna".

Platforma "Zagreb je naš" bit će i protiv privatizacije komunalnih usluga budući da, kako ističe, brojni primjeri iz EU pokazuju da je to štetno za građane, kvalitetu usluge i investicije u infrastrukturu. Iskoristit će, kaže, svoja četiri vijećnika u zagrebačkoj Skupštini kako bi nametnuli određene teme i kontrolirali upravljanje Zagrebom. "Bit ćemo žestoka oporba i kontrola i upozoravati na alternativne projekte koji bi se mogli provoditi", istaknuo je.

"Glavni problem u Hrvatskoj je što je politika poslala maltene psovka, ljudima se ona gadi s punim pravom, vidimo čudne političke trgovine i neprincipijelne koalicije, to je nešto što ljude odvraća... Mi želimo poručiti da je politika bavljenje općim dobrom, bavljene odlukama o zajedničkim resursima, odlukama o koje će imati utjecaj na živote ljudi, da je politika za svakoga. Zato želimo uključiti građane da suodlučuju o tome koji su im projekti najbitniji", poručio je Tomašević.

"Institucije vlasti su kao dvorci okruženi kanalom i tu i tamo se spusti neki most da građani uopće mogu utjecati na te institucije. Mislim da se to mora promijeniti", zaključio je.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: