Majka pobjesnila jer u župi traže 300 kuna za krizmu: 'Prave biznis od sakramenta!'

U šibenskoj župi sv. Petra na Vidicama ukupni troškovi sakramenta dođu 300 kuna, što je šokiralo brojne roditelje.

U župi sv. Petra na Vidicama podjela sakramenta krizme ovih dana izaziva mnogo nezadovoljstva. Naime roditelji pričaju o cjeniku ‘usluga’ koji će ih za krizmu, uz dodatne troškove, stajati još najmanje 300 kuna, javlja Šibenik in.

Župa za posudbu haljine za krizmanike, koju kasnije moraju vratiti, traži 70 kuna, DVD i tri fotografije sakramenta koštaju još 80 kuna, uspomena na svetu krozmu stoji pet, a svijeća 15 kuna. Naplaćuje se i taksa za obred, 30 kuna, poklon krizmanicima, 20 kuna, te uređenje crkve, 30 kuna. Tu je još i deset kuna za nagradu kateheti, isto toliko nagrade i biskupu, te dar crkvi od 30 kuna. Kada se sve ovo zbroji, pokazuje kako će roditelji uslugu za svakog krizmanika platiti 300 kuna.

Jedna se Šibenčanka tako požalila, rekavši da je "pobijesnila kada je vidjela cjenik" za sakrament "koji je oduvijek bio besplatan i koji mora biti besplatan". "Ispada da je Crkva postala tvrtka koja se bavi iznajmljivanjem odjeće, prodajom svijeća i suvenira, a da je sakrament svete potvrde samo poligon za zaradu i biznis", kazala je i dodala da se očekuje i "da se svećenika pozove na ručak te da mu se preda bijela koverta s pristojnim iznosom kuna u gotovini’. "Poniznosti, gospodo, a ne profita", kazala je.

Župnik Ivan Penava koji vodu spomenutu župu rekao je da mu se na cijene nitko nije požalio, te je rekao da se jave nezadovoljni roditelji ako nemaju novaca jer će im župa onda to pokloniti i ništa neće morati platiti. 

Šibenska biskupija je na temu naplate usluge sakramenta kazala da je službena taksa  za sakramanet svete krizme 30 kuna, kao i u ostalim (nad)biskupijama, a da je sve ostalo dogovor roditelja i župnika u pojedinoj župi.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: