MUP identifikovao i saslušao sve osobe optužene za nasilje na dan Vučićeve inauguracije

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je saopštilo da je, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, identifikovalo sve osobe koje se dovode u vezu sa medijskim navodima o događajima koji su se odigrali 31. maja ispred Doma Narodne skupštine.

"Sve osobe su saslušane i izveštaj će u toku dana biti dostavljen nadležnom tužilaštvu", saopštio je MUP.

Dodaje se da će Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije u najkraćem periodu dostaviti izveštaj tužilaštvu o prikupljenim obaveštenjima i obavljenim proverama vezanim za postupanje policijskih službenika koji su bili angažovani na pomenutom skupu.

"Istovremeno, policija nastavlja provere vezane i za krivične prijave koje su podneli učesnici zakonito prijavljenog skupa ispred Narodne skupštine protiv lica koja su ih, kako se navodi u prijavi, vređala, provocirala, gađala predmetima i polivala vodom", navodi se u saopštenju.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu poslalo je u utorak MUP-u zahtev za prikupljanje obaveštenja o slučaju napada na novinare tokom mitinga Srpske napredne stranke na dan zakletve predsednika Aleksandra Vučića.

Pojedini mediji već su izvestili i da je na fotografijama čovek koji se pojavljivao na stranačkim skupovima SNS-a, kao što je predizborni miting naprednjaka u Subotici.

Nedim Sejdinović iz Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine kaže da država mora jasno da se ogradi od nasilja.

"Zapravo se šalje suprotna poruka, da je lov na novinare zapravo dozvoljen i ja nekako, na neki način verujem da je ono što se desilo 31. maja posledica te poruke koju je država poslala javnosti", kaže Sejdinović.

Vesti o maltretiranju novinara i građana objavljene su i na zvaničnom sajtu Saveta Evrope, šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio poručio je da institucije moraju da pošalju jasan signal da se napadi neće tolerisati.

I u Rezoluciji o Srbiji, koju je usvojio Evrospki parlament, nedvosmisleno se navodi: nasilje nad novinarima vlast da javno i neopozivo osudi.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: