Najveći broj napada na novinare u jednom danu

Slavko Ćuruvija fondacija najoštrije osuđuje verbalne i fizičke napade kojima su u Beogradu bili izloženi novinari i novinarke Danasa, Insajdera, Radio Beograda i portala Vajs.

Fondacija je navela da je zastrašujuća poruka koju su institucije "svojim (ne)delovanjem" poslale novinarima, ali i svim građanima Srbije.

Fondacija napominje da je u pitanju najveći broj napada na novinare zabeležen u jednom danu u Srbiji poslednjih godina.

Duboko je uznemiravajuća činjenica da su novinari napadnuti prilikom izveštavanja u vezi sa događajem od najvišeg formalnog značaja za očuvanje demokratskog poretka u Srbiji, a to je inauguracija predsednika Republike, konstatuje se u saopštenju.

Ali, to nije sve, navodi Fondacija, koja se poziva na svedočenje novinara Insajdera i Vajsa i ukazuje da su napadači, na upozorenje novinara da će zvati policiju, odgovorili: "Policija vam ne može pomoći".

Policija ne samo da nije reagovala, nego je, posle incidenta, legitimisala novinare, a ne napadače. Prema tvrdnjama novinara, policija je ostala po strani i prilikom drugih napada, objašnjava se u saopštenju.

Imajući to na umu, poruka koju su institucije danas svojim (ne)delovanjem poslale novinarima, ali i svim građanima Srbije, jeste zastrašujuća, upozorava Fondacija.

Zato je, prema stavu Fondacije, brza i efikasna reakcija policije i tužilaštva jedini odgovarajući način da se država izjasni o ovim događajima i javnosti Srbije odgovori na pitanje "da li bi sutra trebalo da se plašimo više nego danas?"

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: