''Nedostatak podrške'' Ani Brnabić je čist spin javnosti i početak političke trgovine

Nedostatak podrške u parlamentu za izbor Ane Brnabić za novog premijera, poslanica Nove stranke Marinika Tepić ocenjuje kao "čist spin" i političku trgovinu koja će se odvijati narednih dana. 

"Sigurna sam da Aleksandar Vučić ne izlazio sa bilo kojim predlogom za mandatara da nema većinu. Mi ćemo se narednih dana baviti time da li postoji većina ili ne, što je zamazivanje očiju javnosti i služi da držimo toliko željenu pažnju nad imenom i prezimenom Aleksandra Vučića", rekla je Tepić gostujući u Novom danu na N1.

Dodaje da se radi o tome da li će se istrgovati "još koje ministarstvo više za koalicione partnere".

"Pretpostavljam da je izbor Ane Brnabić kompenzacija za rusku bazu u Nišu. To je čist uticaj spoljnih faktora i kupovina mira dok se ne završi ono što je ključno od 2012, kada je Vučić dobio vetar u leđa da preuzme vlast, a to je rešavanja pitanja Kosova", objašnjava gošća Novog dana.

Ona smatra da se mandatarka u Skupštini Srbije nije pokazala dobro u komunikaciji sa poslanicima i da je nespretno predstavljala vladu kada je za to dobijala priliku.

"Ja sam na poslednjem zasedanju reklamirala poslanik kada nam je rekla da smo mi kao u osnovnoj školi. Može ona da misli da smo mi i u vrtiću, ali ako 500 puta pitamo jednu stvar onda 500 puta treba da nam odgovori. Imali smo očekivanje da ona neće biti persona koja će usisati sadržaj koji se zove svevlašće SNS", podseća poslanica Nove stranke.

Dodaje da su rezultati Ane Brnabić kao ministarke upitni i kaže da ne može da se seti šta je to uradila u svom resoru što bi bilo ozbiljna referenca da joj se posveti staranje o izvršnoj vlasti i državi.

"Ako ništa drugo, solidarno kao žena, očekujem od Ane Brnabić da zna šta je podela uloga, da zna šta su čiji ciljevi, da zna kako se upravlja u savremenim demokratijama, da stavi Aleksandra Vučića na svoje mesto i da mu ne da se meša u rad Vlade. Što bi mi u Vojvodini rekli, da ga vrati u vinklu i pokaže gde mu je mesto kao predsednika republike", ističe Tepić.

Svetski mediji su izbor Ane Brnabić za mandatara preneli pod naslovima da Srbija dobija prvu ženu i gej premijera, što je i prvi takav slučaj na Balkanu. Za poslanicu Mariniku Tepić insistiranje na seksualnoj orijentaciji mandatara je diskriminacija i smatra da je to poražavajuće za Brnabić.

"Seksualna orijentacija Ane Brnabić potpuno je nebitna za ovaj posao. Na njenoj orijentaciji insistirao je Aleksandar Vučić, a ne ona. Izvlačenje njene orijentacije kao kvalifikativ je poražavajući za tu ženu. Meni je žao što institucije koje su nadležne da se staraju o ovim pojavama ne reaguju", naglašava Tepić.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: