Pišu o Titu i hodaju za život, ali ne brinu za oboljelu djecu

Biskup Košić piše o politici i prostituciji, Hasanbegović piše o Titu, Markić hoda za život, molitvene zajednice brinu za nerođenu djecu. A nitko od njih nije se oglasio za djecu iz Klaićeve bolnice koja čekaju lijekove.

Prije tri godine šatoraši su marširali Zagrebom za braniteljske mirovine, za naslijeđene povlastice, za zaštitu digniteta Domovinskog rata, za Kolindu i HDZ, a protiv "komunjara i jugofila".

Marširali su do Trga bana Jelačića, pa drugi put do prozora Milanovićeva stana, pa do Vijeća za elektroničke medije, pa do Banskih dvora...

Nitko, međutim, nije tada marširao za gladnu školsku djecu iz Belog Manastira o kojoj se prvo pisalo u 24 sata. Toga se šatoraši nisu sjetili.

Danas se, pak, pišu pisma premijeru Andreju Plenkoviću.

Biskup Vlado Košić optužuje predsjednika Vlade zbog "političke prostitucije" i prigovara mu što je u Vladu primio ministra koji je hodao na gay prideu, a otpustio onoga koji je hodao za život. Pisao je biskup o neprijateljima u politici, pa čak i poručio premijeru da neće moliti za njega.

Onda je Zlatko Hasanbegović pisao premijeru u vezi ukidanja Trga maršala Tita u Zagrebu. Postavio mu je ultimatum i podigao to na razinu općedruštvenog problema.

Ni jedan ni drugi nisu pisali premijeru o bolesnoj djeci koja u Klaićevoj bolnici već danima čekaju lijek koji im daje šansu za ozdravljenje.

Nisu pisali tada, nisu pisali ni kasnije.

Nisu mu pisali ni oni koji su Hodali za život, niti su hodali za pomoć oboljeloj djeci kojoj treba financijska pomoć za lijekove. Ispred bolnice nisu primijećene molitvene zajednice koje mole za nerođenu djecu. Ne i za oboljelu.

Nije se oglasila ni Željka Markić. Ni Kaptol. Pa ni predsjednica Republike koja je nedavno pozvala hrvatsku Vladu da se "konačno usredotoči na život, na egzistencijalna pitanja i posveti krucijalnim temama hrvatske opstojnosti".

Kao što nitko nije marširao za gladnu djecu, nitko ne piše pisma premijeru za bolesnu djecu.

I to naročito oni od kojih bi se to najviše očekivalo. Oni koji se pozivaju na brigu o nerođenoj i o školskoj djeci, oni koji se bave apstraktnim svjetonazorskim temama i ideološkim obračunima iz prošlosti. Oni koji hodaju za život. Oni koji se zaklinju u djecu. Oni koji paradiraju za demografsku obnovu.

Gdje su oni kad ih trebaju bolesna djeca u Klaićevoj?

Naravno, ne bi Košić, Markić, naročito Esih i Hasanbegović, pa čak ni Grabar Kitarović donijeli spas malim pacijentima, ali bi pokazali koji su prioriteti upravo onih pojedinaca u društvu koji se pozivaju na duhovnost, moral, budućnost nacije, spas djece. 
Očito im je bitniji svjetonazorski "spas" od onog aktualnog i vrlo konkretnog.

Čak je i Severina povodom svog slučaja u vezi skrbništva za dijete apelirala na premijera Plenkovića da ispita rad Ministarstva socijalne skrbi. Nije se sjetila usput ga zamoliti da, eto, izdvoji deset milijuna kuna iz proračuna za lijekove za Klaićevu.

I tko se onda najviše angažira oko pomoći djeci?

Upravo oni protiv kojih ustaju biskup Košić, Zlatko Hasanbegović, Željka Markić, hodači i molitvene zajednice. Dok biskup Košić naziva HNS-ovce neprijateljima, njihovi dojučerašnji članovi u Saboru su tražili stanku kako bi premijer i ministar zdravstva osigurali lijekove. 

"U državi u kojoj su neki dužni milijuna za poreze za svoje izborne kampanje, gdje se kupuju avioni za oružane snage vrijedni stotine milijuna kuna, mi vijećamo o tome treba li kupiti lijek koji će toj djeci dati šansu za život", napisala je Nada Turina Đurić na svom Facebook profilu.

Paradoksalno, upravo se za one koji su dužni milijune i za one koji kupuju avione, umjesto da pomažu gladnoj i bolesnoj djeci, najviše agitira iz biskupskih, molitvenih, klerikalnih krugova.

Ovaj nesretni slučaj bolesne djece bio je lakmus papir za ispitivanje društvene osjetljivosti i raspoloženja baš onih koji žele krojiti ovo društvo po svojim kriterijima, mjerilima i ukusima. Oni koji bi s oltara vodili politiku, oni koji bi u povijesti kreirali budućnost, oni koji bi ulazili u intimu, krojili obitelji i usmjeravali djecu u pogledu nekih svojih vrijednosti.

Kad ih se treba čuti oko važnih pitanja, od njih nema ni glasa.

Ali zato pozivaju da se glasa za one koji duguju 18 milijuna kuna poreza, taman neophodnih za kupnju lijekova za Klaićevu.

Za to vrijeme Plenković će vjerojatno pričekati iduću sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske kako bi se na njemu raspravilo pitanje lijekova za bolesnu djecu. A u međuvremenu se propast cijelog zdravstvenog sustava prelama preko leđa hrvatske djece.

Tko će jednom hodati i za njih?

Tomislav Klauški, kolumna za 24 sata

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: