Pjevaj Thompsone!

Nagrada „Isa-beg Ishaković“ ime je dobila po osmanskom upravitelju Bosne iz 15. stoljeća koji se smatra jednim od utemeljitelja Sarajeva kao urbanog centra u tom razdoblju.

“Dopustite mi da ovaj prvi trenutak nakon primanja nagrade budem osobno emotivna. Naviru mi tople uspomene iz mojih studentskih dana, bla, bla bla ”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović, dobitnica ove „prestižne“ nagrade za 2015 g.

“Dobrodošla kraljice Balkana i nado Bosne i Hercegovine”, kazala je uz srdačni pozdrav hrvatskoj predsjednici Hatidža Mehmedović, predsjednica udruge “Majke Srebrenice”.

“Lijepa li si” Bosno moja, djeljiva i necjeljiva, pjevala je kraljica Kolinda u Lourdesu dok ovih dana zvanično Sarajevo (kako to degutantno zvuči) svira kurcu.

Laku vam noć svirači, pozicioni i opozicioni, on će pjevati u Mostaru i vi ga u tome ne možete spriječiti. Vi, čuvari cjelovite Bosne od kojih većina vas ima i Hrvatsku putovnicu pa je zbog toga, godinama već, branite ili tačnije pozivate da je brane, one koji još uvijek, mada su predati u amanet, ne mogu ili neće biti rezerva u Turskoj.

Ostala im je samo Bosna, ovakva kakva jeste i kakvom ste je vi napravili. Njena hiljadugodišnja istorija više ne pije vode, sav vaš „trud“ oko njenog očuvanja bila je samo i zajedno sa „pjevačima“ jedna tragična predstava. Ukrasti, ukrasti i ukrasti bio je sav i jedini vaš nacionalni, politički i ekonomski program.

Zato, kad na tom koncertu njihov „čarobnjak“ otpjeva „Lijepu našu“ u nazočnosti zagrljenih Čovića i Kordića zapitajte se zbog koga je i koji je to narod u Bosni i Hercegovini ugrožen.

Spavate li mirno gospodo Bakire, Zlatko, Željko, Nermine…

Radomir Lazić, tekst za portal tacno.net

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: