Plenki čim je dobio stabilnost počeo je prijetiti

Što se dogodi kad HDZ-u omogućimo traženu stabilnost na vlasti? Za Franje Tuđmana dobili smo gušenje slobode govora i medija, prisluškivanje i praćenje oporbe, širenje represije i autokratskih tendencija. Za Ive Sanadera dobili smo kult ličnosti, korupciju, kriminal, laž i opsjenu.

A sad, Andrej Plenković nakon uspješnog preslagivanja u Hrvatskom saboru poručuje građanima da "ne treba ići na izbore", za uhićene napadače na Janicu Kostelić sarkastično kaže: "Što su trebali dobiti, sladoled?", a opoziciji koja je kritizirala tu kaznu kroz skeč poručio da se "tako mogu šaliti u podrumu". "To im nećemo dopustiti", izjavio je Plenković za RTL.

Dakle, premijer je tek dobio traženu stabilnost i već je krenuo s hapšenjima, prijetnjama opoziciji i tvrdnjama kako nam izbori ne trebaju. Dokle god je HDZ na vlasti. Vidjeli smo već u dva navrata što se dobije kad se HDZ-u omogući stabilnost. Tuđman je u ime te stabilnosti proglašavao kritičare "zelenim i žutim vragovima", Sanader je u ime stabilnosti korumpirao i progonio, a evo sad Plenkovića, umivenog europejca i diplomata, kako u prvom intervjuu nakon preslagivanja bahato prijeti oporbi.

U Plenkovićevoj stabilnosti bit će normalno da se mladićima koji skandiraju i vrijeđaju državnu tajnicu u njegovoj Vladi izriče zatvorska kazna. Što bi tek bilo s onima koji bi se usudili psovati premijera? U Plenkovićevoj stabilnosti oporbi će se dopustiti da radi što hoće "u podrumu", a ne na zagrebačkim ulicama. A građanima koji zazivaju izbore jer se smatraju prevarenima ili naprosto smatraju (njih 73 posto) da HDZ vodi državu u krivom smjeru, Plenković će poručiti da "nije Vlada tu da bi svako malo odlučivala da idemo na izbore".

"Nepodnošljiva lakoća zazivanja izbora u javnom prostoru dolazi od ljudi koje nije briga koliko oni koštaju i koje su reperkusije za kreditni rejting zemlje, za rješavanje krize u Agrokoru, za turističku sezonu", izjavio je premijer. HDZ, znači. mora pod svaku cijenu ostati na vlasti, pa makar on bio taj koji je prouzročio pad kreditnog rejtinga, izazvao krizu u Agrokoru, ali i zaustavio kurikularnu reformu te tolerirao šovinističke ispade prema manjinama.

Plenković neće dopustiti izbore, pa makar ova Vlada vodila zemlju u krivom smjeru. Tako to izgleda kad se HDZ-u omogući stabilnost. I zato ovo ide na dušu svima onima koji su digli ruku za Plenkovićevu vladu, a onda na televiziji morali gledati arogantnog predsjednika Vlade koji je dobio podršku, a da nije ispravio nijedan od problema koji je njegova stranka prouzročila.

Čak je i onima koji su se poradovali što će nova ministrica znanosti pokrenuti kurikularnu reformu premijer poslao poruku da ona "neće dobiti odriješene ruke i raditi što hoće, toga nema ni u jednoj državi, pa neće biti ni u Hrvatskoj". Naročito kad HDZ uživa u stabilnosti.

Tomislav Klauški, kolumna za Express.hr

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: