Plenkovićev savjetnik: Tuđman je želio koaliciju s HNS-om

U vodstvu HDZ-a pronašli su efektan način kako da pred svojim članovima i biračima opravdaju suradnju s HNS-om, tvrde da je to bila želja Franje Tuđmana.

U ponedjeljak je na Jarunu održana tradicionalna svečana sjednica Predsjedništva HDZ-a povodom obljetnice osnivanja stranke. Novinari su uvijek mogli slušati prigodne govore na ovim okupljanjima, ali prošle godine je izmijenjena ta praksa. Stoga su se u ponedjeljak predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, njegov savjetnik Mario Kapulica, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a i Vladimir Šeks prisutnima obratili iza zatvorenih vrata.

Na službenoj web stranici HDZ-a objavljeni su jučer tek kraći izvaci iz Plenkovićevog i Šeksovog govora, ali Kapuličin u cijelosti. Iz toga se može zaključiti da govor Plenkovićevog savjetnika u HDZ-u smatraju posebno važnim.

U njemu je Kapulica, prvi predsjednik Mladeži HDZ-a, najviše prostora posvetio upravo savezu s HNS-om, koji on bezuvjetno podržava. "Iskoristili smo priliku koja nam se pružila, da budemo ona snaga koja će konačno dokinuti opasne i pogubne ideloške podjele koje blokiraju naš razvoj, koje nas predugo sputavaju u normalnom hodu prema budućnosti i priječe nas da u punoj mjeri služimo svojem narodu. Svi znamo da to nije bila lagana odluka, s obzirom na povijest našeg novog koalicijskog partnera i naših međuusobnih odnosa. Mi možemo govoriti o tome kakav je HNS bio, o tome puno znamo, ali treba govoriti i o tome kakav on može biti i što može značiti za Hrvatsku", rekao je Kapulica publici u kojoj je bilo dosta osnivača HDZ-a i bliskih Tuđmanovih suradnika.

Uslijedio je zatim Kapuličin ključni argument u prilog odluke o koaliciji s HNS-om. "Donoseći tu odluku, usuđujem se reći, konačno smo ostvarili 13. točku Tuđmanovog programa s Prvog općeg sabora HDZ-a, u kojem je naglasio nužnost prevladavanja, ne samo idejno-političkih i poratnih podjela, nego i onih između sudionika vladajućeg ustroja i oporbe, između različitih političkih stranaka, da bi se u miru, slobodi i demokraciji gradili odnosi koji će omogućiti napredak, s jasnom porukom da je HDZ otvoren svima koji to prihvaćaju", ustvrdio je Kapulica, piše Novi list.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: