Plenkovićevih 78 ovisi o Divjak

Na kraju krajeva, dobili smo novu Vladu. Uz svo zgražavanje, uz svo nepovjerenje i gađenje, Andrej Plenković skupio je većinu, a testirat će je na – obrazovanju. To je zapravo dobra vijest, da Hrvatska mjeri svoju snagu i demokratičnost na obrazovanju. Obično smo mjerili domoljublje, uzdignute ruke koje mjere kukuruz, brojali koliko dugo neka neprimjerena ćirilićna ili ZDS ploča opstaje na zidu. A sada je razdjelnica obrazovanje. Nije velik napredak, ali čovjeka veseli.

Nova ministrica Blaženka Divjak na svoja je pleća zapravo preuzela opstojnost ove Vlade – ako bude imala zagarantiranu slobodu i provela kurikularnu reformu, Vlada će vjerojatno opstati. Ako ne, možemo očekivati njen odlazak, nove prosvjede građanske Hrvatske i vjerojatno novi lom u vlasti. Ova Vlada u novom sastavu trajat će točno toliko koliko će slobode Divjak dobiti. Pred njom je posao poništenja netransparentnog izbora sporne ekipe u stručnom povjerenstvu i ekspertnoj grupi za provedbu kurikularne reforme, dakle postojeće desničarske ekipe. To je ključ. A pritom treba primjetiti jednu stvar – prosvjedi su se oko obrazovanja dosad u Hrvatskoj događali samo kad je obrazovna politika HDZ-a bila u pitanju, protiv Predraga Šustara i sada Pave Barišića, nikad ne protiv ljevičarske obrazovne politike kad su je vodili Željko Jovanović i Vedran Mornar. I to je znakovito, a Blaženka Divjak bila je dio tih prosvjeda i simbol je takve građanske i moderne obrazovne politike. Ako joj se ne omogući da izrazi sebe, ona otvoreno najavljuje da će odmah otići. I to je dobro. Vlada će ili profunkcionirati, ili vrlo brzo pasti.

Međutim, Divjak je nestranačka osoba, nema političko iskustvo, i upitno je koliko će javnog pritiska s desnice moći izdržati, a da brzo ne »pukne«. Smijenjeni Pavo Barišić bio je Alamo aktualne desnice, tvrđava koju su čvrsto branili, i sad kad je pala, novu HNS-ovu ministricu očekuju teški udarci zdesna. Iako su Esih, Hasanbegović i ekipa pomalo grogirani, jer su izbačeni iz ringa, ti će udarci zdesna sada biti sve jači, i pozadinski, i bočni. Možda i ulični. A upitno je da li je jedna nepolitična profesorica, uz sav integritet i stav, spremna to izdržavati.

Znamo da se u Hrvatskoj preko noći može dignuti šator, a u njemu plinska boca. Ogroman je to presing, i ako ga nova ministrica izdrži i depolitizira proces, to će biti postignuće veliko kao kuća, i zapravo raison d'etre ove Vlade HDZ-a i HNS-a. Bez toga, bolje da se svi pospreme kući i raspišu nove izbore. Uostalom, Plenković je jučer u 5 do 12 ugurao u vodstvo Sabora i Furija Radina, među ostalim i uz ruku Tomislava Sauche, pa je cijela veletrgovina dovedena do vrhunca. Premijerovih 78 ruku baš i nije neka stabilnost i snaga, tijesno je to. A najviše će ovisiti o ministrici Divjak.

Tihana Tomičić, kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: