Podbacili sedam milijardi, ali krivicu ne priznaje niko

Još uvek nije jasno na koje je projekte mislio ministar finansija Dušan Vujović kada je na skupu u Bečićima izjavio da javne investicije za 1,5 odsto zaostaju od plana, zbog čega je potrošeno sedam milijardi dinara manje, kao i da naša zemlja ima 3,5 milijardi angažovanih a neiskorišćenih sredstava pri čemu ugovaramo nove poslove umesto da više pažnje posvetimo korišćenju postojećih aranžmana. Vujović je i sam odbio da kaže koje investicije kasne i uputio novinare na javna preduzeća Putevi Srbije i Koridori Srbije, odnosno na Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U tom ministarstvu negiraju zastoj u trošenju novca za investicije.

U "prozvanim" javnim preduzećima, međutim, negiraju da postoji problem u realizaciji projekta. Kažu da tokom prva dva zimska meseca nije bilo radova, dok je sada građevinska sezona u punom jeku i sredstva se ubrzano povlače. Ukazuju i da se bilansi u investicijama ne mogu sagledavati na par meseci, već na godišnjem nivou a u Koridorima tvrde da do sada nije bilo velikih odstupanja u pogledu predviđenog povlačenja sredstava. Ipak, priznaju da do sada nisu iskorišćena sredstva koja je za izgradnju auto-puteva u Srbiji odobrila Evropska banka za obnovu i razvoj, i naglašavaju da su "sa kolegama iz Puteva Srbije upravo u procesu dogovaranja projekata u iznosu od preko 40 miliona evra" iz te kreditne linije.

I u Putevima kažu da su radovi primetno intenzivirani početkom građevinske sezone 1. aprila, a samim tim i trošenje sredstava, što će se jasno videti i kroz realizaciju budžeta za kapitalne investicije u drugom i trećem kvartalu ove godine. Navode i da zbog uobičajene procedure u prvih pet meseci nije obračunat mesec maj, jer se isplata po fakturama vrši sa mesec dana odlaganja, pa je samim tim iskazana finansijska realizacija investicija manja od realne.

Ni u Ministarstvu građevinarstva ne objašnjavaju gde je Vujović pronašao nepotrošen novac, jer kažu da je za 30 projekata čiju realizaciju kontrolišu, do 15. juna povučeno oko 51 odsto planiranih sredstava, dok se u narednim mesecima, zahuktavanjem građevinske sezone, očekuje još bolji rezultat.

- Izvršenje budžeta kojima upravlja Ministarstvo je na nivou od 49 odsto za investicije iz republičkog budžeta i 53 odsto kad je reč o projektima koji se finansiraju iz kredita. Posebno je važno da izvedeni radovi na terenu u potpunosti prate finansijsku realizaciju budući da su javna preduzeća, kao uslov za isplatu subvencija, u obavezi da Ministarstvu dostavljaju mesečne izveštaje o povlačenju kredita i realizaciji projekata - navode u tom ministarstvu.

I dok ni resorno ministarstvo niti zadužena javna preduzeća ne mogu da objasne Vujovićeve optužbe, za stručnjake to nije enigma. Goran Rodić iz Građevinske privredne komore podseća da na Koridoru 10 značajno kasne radovi na deonicama kroz Grdeličku klisuru i Levosoj - Srpska kuća.

- Uz bolju organizaciju i stalni nadzor, uz usaglašene linije odlučivanja, da se ne čeka po nekoliko meseci na odgovore nadležnih institucija, deonica Levosoj - Srpska kuća mogla bi da se završi do kraja godine i da se značajno smanji taj minus od sedam milijardi. Ima i dovoljno ljudi i opreme da se to organizuje, kao i da se reši problem eksproprijacije u jednom delu te trase - kaže Rodić za Danas i dodaje da je Grdelička klisura vrlo teška deonica, ali da se tu ne očekuje preveliko kašnjenje jer je radi solidan izvođač, Integral iz Banjaluke.

Kada je, međutim, reč o delu Lajkovac - LJig, sa Koridora 11, tu bi država morala da reši prvo deo iz svoje nadležnosti, kako bi kineskom investitoru i domaćem Energoprojektu kao izvođaču radova omogućila da započnu posao. Prema rečima Rodića, posebna priča je istočni krak Koridora 10, od Niša do bugarske granice, gde je angažovan grčki Aktor, ali kako je postalo jasno da on ne može da iznese taj posao, tokom ove nedelje očekuje se sastanak sa predstavnicima države na kome bi trebalo da se odluči da li će ta firma ostati na deonici.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: