Poslanica Evropskog parlamenta: Želimo li ovakvu Srbiju u EU?

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon je na Plenarnoj skupštini povodom izveštaj o Srbiji rekla da izveštaji nevladinih organizacija pokazuju konstantno kršenje zakona i da su predstavnici medija zastrašivani, pa čak i fizički napadani.

Kako prenosi "Danas", ona je istakla da je u razgovoru sa građanima Srbije, naročito mladima, čula da je nemoguće dobiti posao bez članstva u Srpskoj naprednoj stranci i bez podmićivanja državnih službenika.

Pitam se da li je to ta Srbija koju želimo kao članicu evropske porodice, da li je ta Srbija sposobna da dosegne standarde demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i da li to želimo da postignemo otvarajući poglavlja 23 i 24, upitala je Fajon, dodavši da se “plaši da ne”.

Fajon je ocenila da će Evropska unija napraviti grešku ako nastavi da žmuri na unutrašnja dešavanja u Srbiji zarad stabilnosti u regionu.

Kao važan faktor u regionu želim da se Srbija razvija u prosperitetnu, ekonomski i društveno stabilnu zemlju, gde je demokratija način življenja, a ne samo reč na papiru, gde je vladavina prava jača od interesa onih koji su na vlasti i gde svako može izraziti svoje mišljenje bez straha od posledica, rekla je Fajon.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: