Poteštat Spužva Bob

I oni kojima Željko Kerum nije ni najmanje simpatičan, morali su se u izbornoj noći nasmijati vidjevši ga zbunjenog i začuđenog dok obznanjuje kako je brutalno pokraden!

– Sram ih bilo, kakvi su to ljudi, viče bijesni Kerum s ekrana, dok se svi mi s druge strane pitamo čemu se to Žele čudi. Tome što je ovoga puta nekome uspjelo njega pokrasti ili što se tog posla prihvatila Hrvatska demokratska zajednica?

Brojke su zaista čudne i neuobičajene, čak 5.451 nevažeći glasački listić u Splitu odnosno golemih 9,51 posto izašlih birača, sami po sebi bodu u oči. To je svakako rekord, možda ne svjetski, Guinnessov, ali hrvatski bez konkurencije, jer nitko ne pamti da je nevažećih ikada bilo više od 3,39 posto. Nije Kerum papak da će se maknuti i prepustiti Split Opari, pa je jučerašnje ponovno prebrojavanje još jednom izazvalo urnebes diljem Hrvatske.

Pokazalo se naime da Kerumu i Opari za gradonačelničku fotelju nisu bili ozbiljni konkurenti protukandidati ispali u prvom krugu, već sasvim novi lik na hrvatskoj političkoj sceni, Spužva Bob!

Dotični je inače poznat iz crtanih serija koje rado gledaju djeca, a očigledno i odrasli, jer je njegovo ime nađeno na velikom broju nevažećih listića obračuna Kerum – Opara. Možda bi DIP ovoga puta trebao uvažiti masovno izraženu volju građana i jednu, crtežom oživljenu, običnu morsku spužvu uvrstiti u potpune službene i konačne rezultate lokalnih izbora 2017. godine.

Činjenica da je Spužva Bob dobio više glasova od aktualnog gradonačelnika Ive Baldasara, doskorašnjeg SDP-ovca poznatog po tome što čestita dan borbe protiv antifašizma i njeguje Za dom spremni spomenike, sasvim sigurno je veliki iskorak za hrvatsku demokraciju.

Možda su se Splićani u velikom broju odlučili za poteštata Spužvu Boba iako nije fetivi, jer je SpongeBob SquarePants »dobar, pošten, iskren i vrijedan povjerenja, pravi optimist, uvijek na sve gleda sa svijetle strane i ne gubi nadu ni onda kada stvari pođu loše, što se događa gotovo uvijek«.

Takvim se ljudskim karakteristikama teško mogu pohvaliti i Kerum i Opara, pa ne bi bilo zgorega da, kako god završilo pregledavanje listića, abdiciraju u korist spomenute morske spužve.

Poteštat Spužva Bob pokazao bi da uistinu nima Splita do Splita, a valjda bi onda prestale i izborne krađe, koje na ovim prostorima traju još od onog HDZ-ovog »istočnog grijeha« 2002. godine, kada je jedan HDZ-ovac, Ivo Sanader, u međusobnom srazu pokrao drugog HDZ-ovca, Ivića Pašalića, i postao to što je postao.

Možda neki danas misle kako je Kerum zaslužio da bude pokraden, iako to ne može biti ni osveta a kamo li pravda, ali nema čovjeka koji bi skrštenih ruku gledao kako bilo tko palindža glasove našem dobrom, poštenom i dragom Bobu Spužvi Skockanom.

Branko Mijić, kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: