Premijeru, vrijeme je za skidanje 'Za dom spremni' ploče

Tko o čemu, biskup o prostituciji. Za njega je HNS neprijatelj, nova koalicija dovela je Hrvatsku u »velike teškoće«, premijer je prostitutka, a smrtni grijeh mu je, valjda, što se lišio Hasanbegovića i Esih te uzeo u vladu čovjeka koji je sudjelovao na gay paradi, umjesto onog koji je hodao za život – u prijevodu, Štromara umjesto Stiera.

Kad si premijer, a otvorenim pismom ti se obrati biskup Vlado Košić, to je otprilike kao da nađeš konjsku glavu ujutro u krevetu – otvorena prijetnja. Ovo je pismo prijetnja crkveno-desničarskih krugova Andreju Plenkoviću da se ne igra s HDZ-om i ne odmiče ga od tvrde demokršćanske pozicije jer inače će biti kratkoročan i Bog mu više neće moći pomoći. Doslovce tako. Nevjerojatan diskurs s jednoga »oltara«.

Očito, Plenkoviću nije oprošteno što se odrekao Mosta, bliskog Opusu dei, a uzeo je u vladu HNS kao građansku i liberalnu stranku. Ovo je pismo najava da će  Stier krenuti u unutarstranački rat u HDZ-u i da radikalna desnica neće odustati od pokušaja da kontrolira Hrvatsku.

Čini se da ga Hasanbegović i Bruna Esih zasad neće, ali je moguće da uz Stiera u Saboru stanu i još neki HDZ-ovci, možda Miro Kovač i još neki, a u situaciji kad Plenković ima tijesnu većinu od 78 glasova, Košić je možda u jednome u pravu – da će biti kratkoročan, ako ostane bez ruku dijela HDZ-ovaca. Baš zato Plenkovićev odgovor može biti samo jedan, da smijeni Stiera s mjesta političkog tajnika stranke, a možda čak i isključi iz HDZ-a, jer inače bi mu alternativa mogla biti pobuna i puč u HDZ-u.

U takvoj situaciji, u kojoj Crkva pokušava voditi politiku vlade, svatko onaj koji se tome suprotstavi, pa zvao se i Plenković, treba dobiti podršku javnosti. Hrvatska je sekularna i građanska država, i biskupi nemaju što tražiti kad je u pitanju formiranje vlade. Naravno da Crkvi smeta što će obrazovnu reformu voditi osoba koja je bila protukandidat rektoru Borasu, također pod snažnim utjecajem klera, i mogla se očekivati frka oko toga.

A Plenković, ako želi proces modernizacije Hrvatske dovesti do kraja, sada može povući samo još jedan potez: zajedno s Predragom Štromarom otići skinuti ZDS ploču u Jasenovcu. Bez odlaganja, bez muljanja, bez vijeća i ekspertnih skupina koje je osnivao. Nakon što je odbacio Hasanbegovića, Esih i Stiera, a uzeo k sebi HNS kao ipak građansku i liberalnu stranku (makar to bila i bez Vesne Pusić), premijer sada mora desnici pokazati zube i učiniti simbolički čin kojim će im začepiti usta i pokazati tko je gazda. Ako sada ne presječe, onda će oni presjeći njega.

Plenković je, s obzirom na to da dolazi iz HDZ-a, započeo pozitivan proces distanciranja od ekstremnih klerikalno-konzervativnih stajališta, što treba podržati. Taj proces nije ni lak ni brz, ali u usporedbi s mračnom stranom hrvatske politike koja se nalazi u pozadini ovakvih istupa i koja želi isprovocirati nove izbore te potući umjerenu struju HDZ-a, Andrej Plenković je definitivno manje zlo.

Tihana Tomičić, kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: