"Preobimna dokumentacija" koči istragu oko strelišta Vojske Srbije

Istraga protiv brigadnog generala i potpukovnika Vojske Srbije zbog sumnje da su omogućili kriminalcima, Aleksandru Stankoviću i Veljku Belivuku i njima bliskom žandarmu Nenadu Vučkoviću, da koriste vojno strelište i municiju nije pokrenuta ni četiri meseca nakon prijave Vojnog sindikata Srbije.

Kako piše KRIK, Osnovno tužilaštvo u Pančevu u martu je naložilo vojnoj policiji da ispita navode krivične prijave protiv dvojice oficira, ali do danas nije stigao nikakav odgovor.

„Problem je što je to preobimna dokumentacija, a njih je veoma malo i fizički je nemoguće da se stigne“, objasnila je portparolka tužilaštva Jelena Samuilov.

Na pitanje novinarke KRIK-a da li je tužilaštvo uputilo urgenciju policiji, portparolka navodi da „nema potrebe jer su oni kooperativni i o svakom svom koraku obaveštavaju tužioca“.

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić navodi da je sindikat tražio da postupak ne vodi tužilaštvo u Pančevu strahujući da bi slučaj mogao biti zataškan i da je stoga prijavu podneo Republičkom javnom tužilaštvu.

„Sumnjali smo da će zbog uticaja i ljudi koji su u to umešani neko izvršiti pritisak na tužilaštvo i da to na kraju neće biti urađeno kako treba“, objasnio je Antić.

Republičko tužilaštvo je taj zahtev odbilo i slučaj ipak dodelilo tužilaštvu u Pančevu zbog mesne nadležnosti.

Sindikat vojske Srbije podneo je u februaru krivičnu prijavu protiv brigadnog generala i potpukovnika čija imena nisu saopštena zbog sumnji da su licima iz kriminogene sredine omogućili da u vanradno vreme koriste strelište, naoružanje i municiju Vojske Srbije kako bi uvežbavali gađanje iz vatrenog oružja.

U prijavi se navodi i da su falsifikovali službene evidencije i na taj način pribavili više od milion dinara.

Ministarstvo odbrane je odbacilo optužbe sindikata navodeći da je proverom utvrđeno da nije bilo zloupotrebe u vezi sa pribavljanjem novčane koristi. Do danas, međutim, ministarstvo nije jasno naznačilo da li su kriminalci koristili vojno strelište ili ne.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni: