Psi laju, karavane prolaze, a jedino Zdravko Marić ostaje...

Od Zdravka Marića je sve počelo, a Zdravko Marić je sve preživio.

Padaju Vlade, padaju premijeri, odlaze ministri i dolaze novi, mijenjaju se koalicijski partneri, sve jedni gori od drugih, ali jedna osoba je konstanta u Vladi - ministar financija.

Marić je trebao biti premijer u slučaju da je Tomislav Karamarko uspio presložiti većinu u prošlom sazivu Hrvatskog sabora. Zbog Zdravka Marića premijer Plenković potjerao je Most iz Vlade. Unatoč Zdravku Mariću HNS je pristao podržati ovu Vladu i spasiti HDZ na vlasti. 

I Zdravko Marić, vjerovali ili ne, nije uopće bio tema pregovora dviju stranaka o formiranju nove većine.

Oko njega se sve lomilo i slomilo, a njega više nitko nije ni spomenuo.

Teorija zavjere

Čak ni HNS koji je prvi tražio njegovu ostavku. Da smo teoretičari zavjere, rekli bismo da je Plenković dogovorio s HNS-om pokretanje postupka nepovjerenja kako bi uspio istjerati Mosta na čistac i tako ga izbaciti iz Vlade. A onda na njegovo mjesto instalirati HNS.

Dakle, grubo uzevši, na dan kad se preslagivala Vlada i kad su se izglasavali novi ministri, nije zapravo uopće bitno tko ulazi u Vladu i tko izlazi iz Vlade. Bitno je samo da u njoj ostaje Zdravko Marić.

U čemu je kvaka?

Što to Zdravka Marića čini tako podobnim, nezamjenjivim, nenadomjestivim?

Nelojalan i podoban

Zašto ga je Karamarko htio postaviti za premijera u prošloj, a onda Plenković uzeo za ministra u svojoj Vladi, ako je novi šef HDZ-a raskrstio s bivšim režimom i najurio Karamarka, a taj isti Marić pokazao brutalnu dozu nelojalnosti izbacujući Most iz Vlade?

I zašto sada HNS pristaje ući u Vladu s tim istim Marićem, ne postavljajući to uopće kao uvjet u pregovorima? Pod uvjetom, jasno, da je pregovora uopće bilo.

"To je bilo prije, kad Vlada nije bila stabilna", kazao je danas Predrag Štromar, objašnjavajući zašto je HNS tražio ostavku Marića. "Gospodin Marić je bio na meti svih zbog Agrokora, a vidimo da Agrokor ide u dobrom smjeru, da je dobio kredit i da će svi dobavljači biti podmireni, nadam se da će sve uroditi dobrim".

Pa ipak, to ne objašnjava razloge zbog kojih je HNS tražio Marićev odlazak. 

Marić je i dalje u sukobu interesa, kod Marića i dalje ostaje pitanje je li znao za sve dubioze koje su se događale u Agrokoru kako se hvalio u siječnju ove godine, ili nije imao pojma ni  o čemu, kako je tvrdio tri mjeseca kasnije?

Je li nemoralan ili nesposoban?

Malo je falilo

I uostalom, ako Agrokoru sada ide dobro (a pitanje je ide li), je li to Marićeva zasluga ili se sve to događa unatoč Mariću?

Pitanje je bilo može li Marić sjediti u Vladi koja spašava Agrokor o kojem on zna sve, pa ne zna ništa, pa se isključuje iz odlučivanja, ali i dalje diže ruku za zakone o Agrokoru. 
A zamislite ovo: malo je falilo, samo jedna ruka, da Marić bude smijenjen uoči lokalnih izbora.

Što bi u tom slučaju HNS napravio, ako bi ustanovio da "Agrokor ide u dobrom smjeru"? Pokajao se zbog svog zahtjeva?

I što bi se dogodilo da je tada pao Marić i s njim cijela Vlada? Marić bi, sudeći po svemu, bio najozbiljniji kandidat za novog premijera.

Marić je, dakle, poslužio Plenkoviću kao izgovor za izbacivanje Mosta iz Vlade, kao što Marić nije bio prepreka za ulazak HNS-a u Vladu. Kako god okrenuli, oko Marića se sve vrti i bez Marića se ništa ne može učiniti.

Iako se ne bavi Agrokorom. Iako balansira bilance kako bi ih balansirao bilo kakav računovođa. Iako vodi poreznu politiku koja i dalje guši dio gospodarstva.

A porezi?

I još nešto: Hrvatska narodna stranka nedavno je žestoko napala HDZ zbog najave uvođenja poreza na nekretnine. Iza toga stoji Zdravko Marić. Sad to više nije problem. Jedino još ne znamo tko je napravio ustupak: Zdravko Marić ili HNS?

Ili to više uopće nije važno.

Najvažnije je da Marić ostaje u Vladi, da će uvijek ostati u Vladi, vjerojatno i kad jednoga dana u toj Vladi više ne bude ni samog Andreja Plenkovića.

I da pritom formalno nije čak ni član HDZ-a.

U čije ime Marić vlada i pod čijim pokroviteljstvom, to je pitanje na koje se mogu samo nabacivati odgovori. Da je predstavnik bankara, krupnog kapitala, Ivice Todorića i nekih drugih tajkuna ili Bruxellesa, Svjetske banke, MMF-a... 

Ili da je toliki genijalac da se u Hrvatskoj, pa ni u HDZ-u, ne može pronaći niti jedan genijalac veći od njega. 

Može se pronaći novi premijer, mogu se iskopati novi ministri za sve i svašta, ali nema drugog ministra financija do Zdravka Marića.

U ovoj političkoj apokalipsi Marić čvrsto stoji u nultoj točki, dok se oko njega svijet ruši. Bez njega nema ničega i na njemu ostaje sve.

On je zlokobni simbol dugo željene stabilnosti.

Tomislav Klauški, kolumna za 24 sata

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: